Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u Varšavi da bi već ovoga leta Kijev i partnerske zemlje trebalo da pripreme akcioni plan na osnovu "formule mira" za obnavljanje energetske bezbednosti u Ukrajini.

„Zahvalan sam Poljskoj što je učestvovala na Samitu mira (u Švajcarskoj) i što je podržala rad u okviru „formule mira“. Poljska je ko-lider u implementaciji tačke o energetskoj bezbednosti. Naši poljski partneri su u potpunosti informisani o situaciji u energetskom sistemu Ukrajine, a već ovoga leta treba da damo pripremljeni akcioni plan u okviru ‘formule mira’ u vezi sa vraćanjem energetske bezbednosti Ukrajini, a zahvaljujući tome i svim našim susedima u Evropi“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare nakon razgovora sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Zelenski je podsetio da su u junu počeli pregovori Ukrajine i EU o članstvu, naglašavajući da je zadatak Kijeva da ove godine, bez gubljenja vremena, pripremi uslove za nastavak pregovora i za pristupanje Ukrajine Uniji, preneo je Interfaks-Ukrajina.

Zelenski ocenjuje da je to strateški važan zadatak ne samo za Ukrajinu, već i za celu Evropu.

„Samo zajedno sa Ukrajinom u NATO-u možemo da obezbedimo mir za celu Evropu. Pouzdan, dugotrajan mir. I to je ono ka čemu se svakodnevno krećemo“, naveo je Zelenski.

Zelenski i Tusk su ranije danas potpisali u Varšavi bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama.

Kako javlja Interfaks-Ukrajina, potpisani sporazum je 21. dokument zaključen u oblasti bezbednosti između Ukrajine i partnerskih zemalja.

Prethodno je Ukrajina već potpisala slične sporazume sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Kanadom, Japanom, Evropskom unijom kao institucijom i drugim državama.

Kancelarija Zelenskog je prethodno informisala agenciju Interfaks-Ukrajina o pripremama za potpisivanje takvih sporazuma sa Irskom, Slovenijom, Luksemburgom i Češkom.

***

BONUS VIDEO – EU zvanično otvorila pristupne pregovore sa Ukrajinom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare