Volodimir Zelenski i vojska Ukrajine Foto:EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u intervjuu za CNN rekao da je ukrajinsku kontraofanzivu "usporila" ukopanost ruskih snaga. Dodao je kako bi voleo da su isporuke oružja sa Zapada omogućile da kontraofanziva počne "mnogo ranije".

Rekao je da u nekim delovima zemlje njegova vojska ne može „čak ni da pomisli da započne“ napade jer nema „adekvatno oružje“, prenosi Index.

„Zahvalan sam Americi, ali rekao sam im, kao i evropskim čelnicima, da bismo želeli da započnemo kontraofanzivu ranije i da nam je potrebno oružje i materijal za to. Zašto? Jednostavno zato što ako počnemo kasnije, ići će sporije“, nastavio je.

Tvrdi kako poteškoće na bojnom polju sada dovode do „usporene“ kontraofanzive.

PROČITAJTE JOŠ

„Želeo sam da se naša kontraofanziva dogodi mnogo ranije jer svi su shvatili da će, ako kontraofanziva kasnije krene, veći deo naše teritorije biti miniran. Dajemo našem neprijatelju vreme i mogućnost da postavi više mina i pripremi svoje obrambene linije“, objasnio je.

„Što kasnije počnemo, biće nam teže“

Ukrajinski zvaničnici ponovo govore da je kontraofanziva u toku, ali da glavni napad tek sledi. Zamenica ministra obrane Hana Maliar rekla je prošlog meseca da Ukrajina zadržava neke od svojih rezervi i da „glavni udar“ tek predstoji.

Zelenski smatra da je vreme neprijatelj.

Foto: Tanjug/Carl Court, Pool via AP

„Što kasnije počnemo, to će nam biti teže“, istakao je.

Kontinuirano moli zapadne vlade da što pre Kijevu daju naprednije oružje, poput američkih raketnih sistema dugog dometa.

„U nekim smerovima to će nam dati priliku za početak kontraofanzive. Na nekim pravcima ne možemo ni da pomislimo da krenemo jer nemamo odgovarajuće oružje. A bacanje naših ljudi (na front) da stradaju pod udarima ruskog dalekometnog oružja bilo bi jednostavno nehumano“, poručio je.

Ponovio je svoju molbu za isporuku borbenih aviona F-16 američke proizvodnje. Sjedinjene Države ovlastile su svoje saveznike da počnu da obučavaju ukrajinske pilote za upravljanje tim letelicama, ali još nisu dopustile saveznicima ponovni izvoz tih aviona u Ukrajinu.

„Teško je bez zaštite iz vazduha“

„Ne radi se čak ni o ukrajinskoj prednosti na nebu nad Rusima. Ovde se radi samo o ravnopravnosti. F-16 ne pomažu samo onima na bojnom polju da napreduju. Jednostavno je jako teško bez zaštite iz vazduha“, tvrdi ukrajinski čelnik.

Vojska Ukrajine Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Osvrnuo se i na kratkotrajnu oružanu pobunu paravojne skupine Jevgenija Prigožina 23.juna, koja je predstavljala najveću pretnju vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina u poslednje dve decenije.

Uveren je da će Putin sada pokušati  da ojača svoju moć i „konsoliduje svoje društvo“. Takođe je sugerisao da je ruski čelnik bio izvan vidokruga javnosti od tajnog dogovora u Kremlju koji je okončao Vagnerovu haotičnu pobunu.

„Nakon svih ovih događaja, gde je Putin otišao? Retko izlazi na ulicu. Viđamo ga u njegovim kancelarijama itd, ali nikad ga ne vidimo napolju“, istakao je.

„Putin ne napušta svoj bunker“

Tvrdi da su ukrajinske obaveštajne službe utvrdile da je Kremlj izmerio podršku koju Prigožin uživa među građanima.

Jevgenij Prigožin Foto:Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia

„Pola Rusije je podržalo Prigožina. Pola Rusije je podržalo Putina. Neke od ruskih regiona su u međuvremenu balansirale ne znajući koga će podržati“, naveo je.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN

Odgovorio je i na pitanje strahuje li od potencijalnih pokušaja atentata.

„Biću iskren. Da stalno razmišljam o tome, jednostavno bih se zatvorio, vrlo slično Putinu koji sada ne napušta svoj bunker“, dodao je.

Kaže da ga stalne pretnje smrću ne ometaju.

„Možete se staviti u kavez poput životinje i vezati se lancima stalno misleći da samo što niste ubijeni. Naravno, moji telohranitelji treba da razmišljaju kako to da spreče i to im je zadatak. Ne razmišljam o tome“, objasnio je.

BONUS VIDEO Zelenski u poplavljenoj oblasti Hersona