Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; shutterstock; Ukraine Presidency/Ukraine Presi; Alexander Kazakov/Kremlin Pool;

U sredu ujutru ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je da je ruska vojska postavila naprave slične eksplozivu na krovove nekoliko objekata nuklearne elektrane Zaporožje i da će je uništiti u noći između srede i četvrtka. Od momenta kada je ova informacija objavljena, i ruski i ukrajinski zvaničnici razmenjuju optužbe, a strah od potencijalne radioaktivne ekološke katastrofe hara zaporoškom oblasti.

„Postoji ozbiljna pretnja. Rusija je tehnički spremna da izazove lokalnu eksploziju u elektrani, što bi moglo dovesti do ispuštanja opasnih materija u vazduh. Mi o svemu tome razgovaramo sa našim partnerima kako bi svi razumeli zašto Rusija to radi, kao i o političkom pritisku na Rusku Federaciju da o tome ni ne razmišljaju“, kazao je Zelenski.

On je kazao da je u pitanju verodostojna informacija, jer je dobijena od obaveštajnih službi.

O potencijalnoj katastrofi predsednik je upozorio i francuskog lidera Emanuela Makrona.

„Upozorio sam Emanuela Makrona da okupacione trupe pripremaju opasne provokacije u fabrici Zaporožje. Složili smo se da držimo situaciju pod maksimalnom kontrolom zajedno sa IAEA (Međunarodnom agencijom za atomsku energiju)“, kazao je Zelenski.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia,VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK , EPA-EFE/DUMITRU DORU

Masovni beg

U prilog tvrdnjama ukrajinskog predsednika ide i činjenica da su i zapadni obaveštajci primetili da Rusi, koji kontrolišu nuklearku, masovno napuštaju njeno područje.

Dok trupe napuštaju tu oblast, na ulicama je uočljiv značajno manji broj patrola, što je prema mišljenju Kijeva jasan znak da je Moskva spremna da izazove incident, a Ukrajinci koji žive u blizini elektrane munjevito napuštaju zemlju.

„Među prvima koji su napustili stanicu bila su tri radnika Rosatoma, koji su rukovodili akcijama Rusa“, navodi se u saopštenju ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Prošle nedelje, dok je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine izvodila vežbe radioaktivne bezbednosti u regionu Zaporožja, obaveštajna služba je izvestila da ruski vojni kontingent, kao i radnici nuklearne elektrane koje podržava Rusija, postepeno napuštaju elektranu.

„Osoblje koje je ostalo u stanici dobilo je instrukcije da okrive Ukrajinu u slučaju bilo kakvih vanrednih situacija“, navela je obaveštajna služba u saopštenju.

Ruska strana

Odmah pri objavi ove uznemirujuće vesti, savetnik generalnog direktora ruske državne nuklearne korporacije „Rosenergoatom“ Renat Karča upozorio je da su ukrajinske oružane snage te koje planiraju napad na elektranu.

Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE/ Sputnik / Profimedia, Shutterstock, Screenshot/twitter.com/rybar_en,

„Ruske snage će sprečiti Ukrajinu da izvrši napad na Zaporožsku nuklearnu elektranu, koji Kijev namerava da pripiše Rusiji. Pretnja koju sam juče spomenuo još uvek postoji. Uz to, naše trupe su u visokoj pripravnosti. Imamo sve razloge da im verujemo i da se oslonimo na njih da sprečimo one iza reke, da ne spominjemo njihove gospodare iza Lamanša, od sprovođenja šeme koju su skovali“, rekao je on.

Ukazao je na to da će Ukrajina napasti elektranu dalekometnim, visoko preciznim oružjem i bespilotnim letelicama, a takođe mogu da upotrebe i municiju punjenu radioaktivnim otpadom uklonjenim iz južnoukrajinske elektrane 3. jula.

Ovim povodom se oglasio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je optužbe Zelenskog nazvao lažnim.

Zaporožje Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Vest o uništenju elektane čini se da ipak nije nova. Naime, šef ukrajinske tajne službe Kirilo Budanov prošlog meseca je rekao da je Rusija spremna na katastrofu u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Takođe, krajem juna, Zelenski je upozorio druge zemlje da Rusija možda planira napad na nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi izazvala radijacijsku katastrofu i da treba da se izvrši „pritisak na Moskvu“.

Kirilo Budanov Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ukrajinski zvaničnici takođe su optužili su Rusiju i da je minirala rashladni sistem elektrane, koji je već bio u opasnosti zbog rušenja brane Nova Kahovka – zbog pražnjenja vode iz rezervoara koji elektrana koristi za hlađenje.

Nukelarna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

Pročitajte još...

Od 2022. godine elektrana je pod kontrolom Rusije.

U ukrajinska i ruska strana u prošlosti su se međusobno optuživale za granatiranje teritorije nukelarne elekrane i Energodara.

BONUS VIDEO Rusi preuzeli nuklearnu elektranu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare