Vladimir Zelenski Volodymyr Zelensky
Vladimir Zelenski Foto: Ukrainian President Press Office / UPI / Profimedia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u intervjuu za CNN da "ne zatvara vrata" za pregovore sa Moskvom.

Kako se sukobu ne nazire kraj, Zelenski je rekao da nije isključio mirovne pregovore sa svojim kolegom u Moskvi.

„Osim ultimatuma, nisam ništa čuo od sadašnjeg predsednika Ruske Federacije. Ali nisam zatvorio vrata. Rekao sam da ćemo biti spremni da razgovaramo sa Rusijom – ali sa drugom Rusijom. Onom koja je zaista spremna za mir. Onom koja je spremna da prizna da su okupatori… Moraju sve da vrate. Zemlju, prava, slobodu, novac. I što je najvažnije, pravdu“, rekao je Zelenski.

Rekao je i da je zabrinut zbog nedavnih „pomešanih poruka“ republikanskih poslanika o pomoći Kijevu pre međuizbora u SAD i naveo njegov glavni prioritet očuvanje dvostranačke podrške.

“Zahvalni smo na dvostranačkoj podršci. Zaista bismo voleli da ova dvostranačka podrška ostane i nakon izbora. Postojale su pomešane poruke koje su bile u američkim masovnim medijima, posebno sa strane republikanaca… da moraju biti oprezniji u pogledu podrške Ukrajini – i da bi možda u određenom trenutku podrška mogla biti smanjena. Za nas je ovo veoma zabrinjavajući signal“, naveo je Zelenski.

Zelenski je rekao da je snažna podrška SAD-a od vitalnog značaja za održavanje jedinstva Zapada sa Kijevom dok rat ulazi u zimu.

“Kad god nas Sjedinjene Države finansijski podržavaju, onda se i Evropa pridružuje toj podršci. I mi to vrlo snažno osećamo, jer je pobeda u ovom ratu nad ruskim terorom moguća samo uz ujedinjenu podršku”, rekao je za CNN.

Zelenski nije bio voljan da ponudi detalje o planovima svoje administracije da ponovo zauzme Herson, ali je rekao: „O ovim planiranim vojnim akcijama se razgovara u uskom krugu, ali se onda izvode u tišini. I zaista želim da imam neprijatno iznenađenje za neprijatelja, a ne nešto na šta su oni spremni.”

***

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar