Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Iako se Arim Lašet, lider CDU-a još uvek nada mestu kancelara, njegov kolega iz koalicije Mark Zeder, predvodnik CSU-a, izjavio je kako je gotovo izvesno da dolazi do nove ere na političkoj sceni Nemačke, na kojoj će donedavno vodeća kolacija zauzeti prve opozicione redove.

Pročitajte još:

On je rekao da će planirani koalicioni razgovori između Zelenih, Liberala (FDP) i Socijaldemokrata (SPD) obustaviti rad nemačke vlade koju predvode konzervativci, piše DW.

Dodao je da je odluka dve manje stranke da uđu u formalne razgovore sa SPD-om, koji je na septembarskim izborima tesno pobedio CDU/CSU, predstavala „de-facto odbijanje“ koalicije predvođene konzervativcima.

„Vrlo verovatno neće biti vlade sa Unijom. Žao nam je zbog njihove odluke“, rekao je on.

Još jedan visoko kotirani političar CSU -a, Alekander Dobrindt, ubrzo je izneo slične komentare, rekavši da misli da postoji velika verovatnoća da SPD, Zeleni i FDP postignu dogovor. Dobrindt je dodao da se konzervativci moraju da se pripreme za sledeće četiri godine u opoziciji.

Ako današnji pregovori o koaliciji dovedu do koalicije između pobednika izbora, SPD-a, Zelenih i FDP-a, to će biti prva vlada u Nemačkoj predvođena levicom u 16 poslednjih ​​godina.

Nemačka izbori
Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Sa druge strane Lašet je rekao da je CDU/CSU i dalje spreman za razgovore, iako je „poštovao“ odluku Zelenih i FDP-a da prvo ispitaju zajednički jezik sa SPD-om.

Podsetimo, nakon opštiih izbora u Nemačkoj prošlog meseca, Zeleni i FDP su prvo razgovarali međusobno, a zatim odvojeno sa SPD-om i konzervativnom koalicijom CDU/CSU kako bi istražili mogućnost kompromisa.

Naposletku, Zeleni su saopštili da žele da započnu pregovore sa socijaldemokratama (SPD) i Liberalima (FDP) o formiranju takozvane „semafor“ koalicije. Analena Berbok iz Zelenih objavila je da će predložiti Liberalima Kristijana Lindera da što pre razgovaraju sa Olafom Šolcom, liderom socijaldemokrata.

„Nemačka se suočava sa velikim izazovima, kojima se brzo moramo pozabaviti“, istakla je Berbok nakon sastanka u stranci na kojem je odlučivano o potencijalnim koalicionim partnerima.
Kristijan Linder potom je objavio da će prvi sastanak lidera tri stranke biti održan danas.

BONUS VIDEO: Dimitrije Milić o izborima u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar