Foto:EPA /EFE FILIP SINGER; FOCKE STRANGMANN;

Nemački Zeleni žele da razgovaraju o formiranju nove koalicije sa Socijaldemokratama (SPD) i Liberalima (FDP), prenosi Dojče vele.

POGLEDAJTE JOŠ:

„To je ono što predlažemo FDP“, rekla je kopredsednica stranke Analena Berbok u Berlinu u sredu.

Ona je rekla da se Nemačka suočava sa velikim izazovima, kojima se mora brzo pozabaviti, dodajući da su Zeleni ubeđeni da „ova zemlja ne može sebi priuštiti dug muštuluk“.

Kopredsedavajući Robert Habek rekao je da su prethodni dani diskusije pokazali „da su ovde moguća najveća preklapanja“, prenosi DW.

To je posebno tačno u pogledu socijalne politike, rekao je on. Međutim, ishod istraživačkih razgovara između FDP-a i SPD-a koji bi se mogli boriti da nađu zajednički jezik o ekonomskoj politici – takođe bi bio faktor u bilo kom trosmernom sporazumu.

Nakon opštiih izbora u Nemačkoj prošlog meseca, Zeleni i FDP su prvo razgovarali međusobno, a zatim odvojeno sa SPD-om i konzervativnim sindikatom CDU/CSU kako bi istražili moguće linije kompromisa.

„Kolačić je daleko od toga da bude pojeden“, rekao je Habek.

„O mnogim stvarima još treba razgovarati“, rekao je on, dodaojući da razvoj ne znači potpuno odbijanje bilo kakve koalicije sa FDP-o i CDU/CSU-om.

BONUS VIDEO Nemačka pred izborom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar