Požar na Havajima Foto: Tanjug/Matthew Thayer/The Maui News via AP; Tanjug/Alan Dickar via AP; Tanjug/Brantin Stevens via AP

Kako razmere razaranja požara na Mauiju postaju jasni, postavljaju se pitanja da li su zvaničnici dovoljno brzo upozorili stanovnike. Lokalne evakuacije prvo su obavljene u utorak, nakon čega je usledilo saopštenje da je plamen "100 odsto obuzdavan". Do sledećeg dana, međutim, plamen koji se brzo kretao zahvatio je grad Lahaina na Mauiju.

Prema zvaničnicima, oko 80 odsto grada je uništeno.

Dok su neki prijavili da su primali tekstualna upozorenja, nejasno je zašto upozorenja nisu bila rasprostranjenija. Mnogi stanovnici su izvestili da je jak vetar pokvario komunikacione sisteme nekoliko sati pre nego što su požari stigli. Evo šta se zna o tome.

Kada su stanovnici Mauija upozoreni na požare?

Sada znamo da su požari počeli u utorak, ali nije bilo konkretnog upozorenja uoči toga. Nacionalna meteorološka služba je izdala brojna upozorenja na jake vetrove i suvo vreme koji mogu da podstaknu šumske požare. Ali to upozorenje je poništeno u sredu.

Havaji nakon požara Foto:Tanjug/Stephen Lam/San Francisco Chronicle via AP

Ubrzo nakon što je 8. avgusta ujutru prijavljen požar na Mauiju, zvaničnici su izdali naređenje za evakuaciju područja u blizini škole istočno od Lahaine.

Nešto pre 09:00 po lokalnom vremenu, zvanična veb stranica okruga Maui objavila je izjavu u kojoj se navodi da je vatra „100 odsto obuzdana“, iako „vetrovi u tom području i dalje zabrinjavaju“, prenosi BBC.

Osim upozorenja da se izbegavaju blokirani putevi, zvaničnici nisu davali dalja upozorenja u vezi sa Lahainom sve do 16:45 po lokalnom vremenu, kada je okrug saopštio da je „očigledno rasplamsavanje“ požara izazvalo zatvaranje obilaznice u blizini grada, prenosi BBC.

Kasnije tog popodneva najavljeno je više evakuacija, nakon čega je gradonačelnik Ričard Bisen objavio vanredno stanje pre 22:00 po lokalnom vremenu te noći. Turisti u nekim hotelima dobili su instrukcije da ostanu na mestu kako bi izbegli začepljenje lokalnih puteva.

Do tada je plamen već zahvatio delove Lahaine, primoravši neke stanovnike da pobegnu u more.

Foto: County of Maui / Zuma Press / Profimedia; Tanjug/Tiffany Kidder Winn via AP; Tanjug/AP Photo/Ty O’Neil; Tanjug/Bosco Jr Bae via AP

Da li je postojao sistem upozorenja?

Havaji imaju ono što su zvaničnici ranije hvalili kao najveći svetski sistem javnog upozorenja o svim opasnostima, koji uključuje mrežu od preko 400 sirena na mnogim ostrvima u državi koje mogu pomoći da se stanovnici i posetioci upozore na različite vrste pretnji.

Šef državne agencije za vanredne situacije Adam Vajntraub rekao je ove nedelje za Asošijeted pres da podaci ne sugerišu da su se te sirene aktivirale na Mauiju u utorak.

Umesto toga, rekao je gospodin Vajntraub, zvaničnici su koristili hitna upozorenja koja se šalju na mobilne telefone, kao i na TV i radio stanice.

Nakon požara, mnogi stanovnici su prijavili da ih nisu videli, što je podstaklo spekulacije da su se pojavili tek nakon što je došlo do nestanka struje i komunikacija na Mauiju.

Havaji Foto: Tanjug/AP Photo/Ty O’Neil

Obraćajući se novinarima u četvrtak uveče, šef vatrogasaca Bredford Ventura rekao je da se plamen – pokretan jakim vetrovima – kretao tako brzo da je obaveštavanje stanovnika postalo „skoro nemoguće“.

On je dodao da su prva naselja Lahaine pogođena požarom „u suštini samoevakuisala sa prilično malo obaveštenja“.

U emisiji NBC Tudej, gradonačelnik Bisen je rekao da je plamen koji se brzo kreće stvorio „nemoguću situaciju“ jer se „sve dogodilo tako brzo“.

Iako je odbio da komentariše da li sistemi upozorenja funkcionišu ili ne, gospodin Bisen je rekao da je 2.100 ljudi bilo u skloništima do utorka uveče.

Na konferenciji za novinare u sredu, guverner Havaja Džoš Grin rekao je da je uništenje u Lahaini „veoma teško predvideti, posebno zato što je došlo u noći sa jakim vetrovima“.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta su stanovnici čuli?

Nakon požara, mnogi lokalni stanovnici i posetioci su prijavili da uopšte nisu čuli nikakva upozorenja dok se plamen nije opasno približio ili već zahvatio Lahainu.

Ti Dang, 35-godišnja turistkinja iz Kanzasa, rekla je za BBC da je shvatila da se dešava hitan slučaj tek kada je menadžer Airbnb-a rekao njenoj porodici da treba da se evakuišu.

Havaji posle požara Foto:Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

„Ne znamo šta da radimo, pa smo samo zgrabili sve svoje stvari… dok smo ušli u auto, crni dim se dizao“, dodala je ona. Na kraju su gospođa Dang, njen muž i troje dece bili primorani da pobegnu u more da bi se spasili.

„Uzela sam samo hranu, vodu i košulju…i otišli smo“, rekla je ona i dodala da su ubrzo uhvaćeni u saobraćaju usred plamena. „Bilo je vatre na svakom uglu“.

Li Mun, 42-godišnji stanovnik Lahaine, rekao je da se sastao sa svojim komšijama u stambenom kompleksu kada je počeo jak vetar i on je počeo da oseća miris dima i da vidi kako čađ pada na prozor. Ubrzo je video kako žeravica pada.

„U tom trenutku su svi počeli da paniče“, dodao je on. Dok se pakovao, zgrada se oko njega zapalila i „sve se zacrnilo“.

Lokalni čovek Dastin Kaleiopu rekao je za CBS, američkog partnera BBC-ja, da je shvatio da je vatra toliko blizu kada je „dim počeo da ulazi kroz naše prozore“.

„Dok smo ušli u auto, dvorište našeg komšije je bilo u plamenu“, dodao je on. „U našem dvorištu su bili stranci koji su crevima za vodu pokušavali da ugase vatru“, rekao je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar