Igor Kolomojski
Igor Kolomojski Foto: Shutterstock/Sodel Vladyslav

Zvaničnici državne bezbednosti Ukrajine (SBU) imenovali su uticajnog biznismena Igora Kolomojskog kao osumnjičenog u slučaju prevare i pranja novca, saopštila je danas ta služba.

Predsednik Vladimir Zelenski označio je borbu protiv korupcije kao prioritet dok se Ukrajina bori u ratu protiv Rusije, koji traje već 18 meseci.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Kako prenosi Rojters, Zelenski, koji je postao poznat kao komičar i igrao ulogu predsednika u emisiji emitovanoj na TV kanalu u vlasništvu Kolomojskog, negirao je da ima lične veze sa biznismenom.

„Utvrđeno je da je u periodu od 2013. do 2020. Kolomojski legalizovao više od pola milijarde grivni (14 miliona dolara) tako što ih je prebacio u inostranstvo koristeći infrastrukturu kontrolisanih banaka“, navodi SBU u saopštenju na aplikaciji Telegram.

Kolomojski nije bio dostupan za komentar. Kolomojski je bivši vlasnik vodeće ukrajinske banke PrivatBank, koja je nacionalizovana krajem 2016. godine u okviru velikog čišćenja bankarskog sistema zemlje.

Pročitajte još...

Ranije ove godine, zvaničnici bezbednosti su pretresli kuću Kolomojskog u vezi sa odvojenom istragom pronevere i utaje poreza u dve najveće naftne kompanije u zemlji koje su bile u delimičnom vlasništvu biznismena.

Sjedinjene Američke Države su sankcionisale Kolomojskog 2021. „zbog njegove umešanosti u značajnu korupciju“, što je on odlučno negirao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar