Igor Kolomojski Foto: Mykola Miakshykov / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinske službe bezbednosti izvršile su danas raciju u domu uticajnog milijardera Igora Kolomojskog u okviru, kako navode vlasti, obračuna sa korupcijom u ratnom periodu.

Kako navodi Rojters, takođe su izvršeni odvojeni pretresi u Poreskoj upravi i kući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, a imenovan je i novi šef Carinske službe, svega dva dana pre nego što će Ukrajina biti domaćin samita sa Evropskom unijom na kojem Kijev želi da pokaže da uspeva da se izbori sa korupcijom.

Služba bezbednosti Ukrajine je saopštila da je otkrila šemu za proneveru više od milijardu dolara kod proizvođača nafte Ukrnafta i rafinerije nafte Ukrtatnafta, kompanija čije su akcije nekada bile u vlasništvu Kolomojskog.

Član partije ‘Sluga naroda’ predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog David Arahamia rekao je da će celokupno rukovodstvo carinske službe biti smenjeno.
„Zemlja će se promeniti tokom rata. Ako neko nije spreman za promene onda će sama država doći i pomoći im da se promene“, napisao je Arahamia u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Kako navodi agencija, dugotrajna borba protiv korupcije u Ukrajini poslednjih meseci poprimila je vitalni značaj, pošto je zbog ruske invazije Kijev u najvećoj meri oslonjen na podršku Zapada i potrebno je da sprovede reforme kako bi se Ukrajina pridružila EU.

Medijska kuća Ukrajinska pravda navela je da je pretres imovine Kolomojskog izveden u sklopu istrage o navodnim proneverama naftnih derivata.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je da je u njegovom domu izvršen pretres u okviru istrage o padu helikoptera 18. januara u kojem je poginulo 14 ljudi, uključujući ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog.

***

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar