Marija Zaharova Foto: TANJUG/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija je zabrinuta zbog eskalacije u regionu Nagorno-Karabaha i poziva strane da zaustave krvoproliće, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je rekla na brifingu za novinare u Moskvi da je Azerbejdžan počeo da sprovodi antiterorističke mere u regionu Nagorno-Karabaha, na šta su uzvratile lokalne jermenske oružane formacije i apelovala na sukobljene strane da odmah prekinu neprijateljstva i vrate se traženju političkog i diplomatskog rešenja.

Zaharova je istakla da Moskva trenutno obavlja kontakte po tom pitanju, uključujući i azerbejdžansku stranu.

Zaharova je naglasila da strane u sukobu moraju da ispune ranije preuzete obaveze i da rade na smirivanju i rešavanju situacije.

Pročitajte još:

Azerbejdžan je počeo „lokalne antiterorističke aktivnosti“ u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima, saopštilo je danas azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, navodeći da se akcija sprovodi u cilju „suzbijanja provokacija velikih razmera“ i „proterivanja jermenskih trupa“.

U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

Karabah, međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ima pretežno jermensko stanovništvo i nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar