Maria Zaharova Foto:Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Pokušaj atentata na glavnu urednicu televizijske mreže RT Margaritu Simonjan i novinarku Kseniju Sobčak koji su organizovale ukrajinske službe bezbednosti ponovo pokazuje terorističku prirodu kijevskog režima, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Nedavni događaji još jednom pokazuju terorističku prirodu režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je odgovoran za niz terorističkih napada“, rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, Rusija „teško može da očekuje“ reakciju međunarodnih organizacija.

„Patološko licemerje je dugo bila politička tradicija zapadnog liberalizma i njegov bezuslovni refleks“, rekla je ona.

Kako je istakla, to još jedan pokušaj terorističkog napada na ruske civile, „organizovan od strane kijevskog režima, koji pažljivo podučavaju zapadni rukovodioci”.

„Sada agencije za sprovođenje zakona utvrđuju sve detalje, ali je već očigledno da je razlog neuspelog pokušaja ubistva profesionalna delatnost ruskih novinara“, rekla je portparolka ruskog ministarstva.

Ona je napomenula da Simonjan redovno dobija pretnje i da to nije prvi osujećeni pokušaj njenog ubistva koji su planirale ukrajinske bezbednosne službe.

Zaharova je podsetila na nekoliko terorističkih napada koje je Ukrajina već počinila.

Konkretno, 20. avgusta 2022. automobil novinarke Darije Dugine je dignut u vazduh u Moskovskoj oblasti i ona je poginula u napadu. Ratni reporter Vladlen Tatarski 2. aprila 2023. poginuo je u eksploziji u Sankt Peterburgu. Automobil pisca Zahara Prilepina je 6. maja dignut u vazduh u selu Pionerski, u oblasti Nižnji Novgorod. Njegov telohranitelj je ubijen, a Prilepin je ranjen.

Prema istrazi, ukrajinske bezbednosne službe i njihovi agenti bili su idejni tvorci svih ovih terorističkih napada, navela je Zaharova.

***

BONUS VIDEO: Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar