Marija Zaharova Foto:Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je najavljeni 12. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije deo "hibridnog rata" koji vodi Zapad.

„Zbog beskrajnih sankcija protiv Rusije, EU je postala korisni idiot Vašingtona“, rekla je Zaharova na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Dodala je da Sjedinjene Države koriste Evropu kao „štap“ u, kako je navela, antiruskoj politici Vašingtona. Ona je ponovila da je članstvo Ukrajine u NATO neprihvatljivo za Rusiju.

Marija Zaharova Foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

Zaharova je poručila da nove sankcije neće postići ništa i da neće ostati bez odgovora, dodavši da su sankcije Zapada štetu nanele samoj Evropskoj uniji.

Evropska komisija (EK) je prethodno predložila zabranu uvoza dijamanata i tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije i pooštravanje kontrole ograničenja cene ruske nafte. Članice EU će o ovim i drugim merama diskutovati u petak, 17. novembra.

Pročitajte još...

Zaharova je dodala i da Sjedinjene Države „šalju signale“ o svojoj spremnosti da se uključe u dijalog sa Rusijom „iza kulisa“ na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.

„Počeli su da stižu signali o njihovoj spremnosti da vode pragmatičan, neformalni dijalog sa nama, doduše za sada iza kulisa“, rekla je ruska zvaničnica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar