Foto: Emin Dzhafarov / Kommersant / Profimedia, Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia, LIU JUNFENG / Newscom / Profimedia

Vodeći nemački novinar koji je dugo važio za jednog od najvećih nezavisnih stručnjaka za Rusiju primio je najmanje 600.000 evra od kompanija povezanih sa oligarsima bliskim Vladimiru Putinu, otkrivaju dokumenta do kojih su došli novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i nemačkog Paper Trail Media.

Hubertu Zajpelu, nagrađivanom filmskom reditelju i piscu, plaćen je novac u ratama, dok je on napisao dve knjige o Putinovom usponu na vlast.

Kao jedan od retkih novinara koji je imao direktan i redovan kontakt sa ruskim liderom, Zajpel, se po sopstvenom priznanju sreo sa Putinom „skoro 100 puta“. On je priznao da je primao novac sa računa povezanih sa oligarhom Aleksejem Mordašovim, čeličnim bankarskim magnatom, koji se nalazi pod sankcijama od prošle godine zbog svojih bliskih veza sa Kremljom.

Hubert Zajpel i Vladimir Putin Foto: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

On nije potvrdio sume koje je primio, iako dokumenti sadrže detalje o uplatama u ukupnom iznosu od 600.000 evra za koje se čini da su povezane sa drugom knjigom.

Zajpel je potvrdio da je dobio podršku od Mordašova, rekavši da se „njegova podrška odnosi isključivo na projekte knjiga“. Naglasio je da je ostao nepristrasan, rekavši: „Uvek sam postavljao jasne pravne granice koje su garantovale moju nezavisnost“.

Dokumenti i Zajpelov odgovor sugerišu da su isplate bile za njegov rad na biografiji iz 2015. pod nazivom „Putin: Unutrašnji pogledi na moć“ i naslov iz 2021. godine „Putinova moć: Zašto je Evropi potrebna Rusija“, oba originalno napisana na nemačkom.

Hubert Zajpel Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Izgleda i da Zajpel nije otkrio isplate svom izdavaču.

U odgovoru „Gardijanu“, izdavači „Hofman i Kampe“ su rekli da nisu znali za isplate.

„Izdavač nije imao prethodna saznanja o optužbama koje ste izneli protiv Huberta Zajpela u vezi sa prihodom od sponzorstva. Ukoliko se pokažu tačnim, zadržavamo pravo da preduzmemo dalje radnje u vezi sa knjigama koje je 2013. i 2016. godine ugovorilo tadašnje rukovodstvo na osnovu TV dokumentarca“, rekao je portparol izdavača.

Informacije o isplatama su proizašle iz projekta koji je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i nemačka Paper Trail Media, koji su delili pristup sa Gardijanom i drugim partnerima u izveštavanju.

EU je u svom saopštenju za javnost o sankcijama opisala Mordašova kao jednog od pripadnika „Putinove elite“ koja „ima koristi od svojih veza sa ruskim donosiocima odluka“. Imao je udeo u banci „Rusija“, za koju se navodi da je glavni zajmodavac ruske elite, i bio je najveći akcionar Tuija, najvećeg evropskog turoperatora – investicije koja je trenutno zamrznuta zbog sankcija.

Hubert Zajpel i Vladimir Putin Foto: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Mordašov je bio jedan od odabranih poslovnih lidera koji su se okupili u Kremlju 24. februara 2022, nekoliko sati nakon invazije na Ukrajinu.

On je odbio da komentariše bilo kakva plaćanja Zajpelu.

Kiparski dosijei uključuju sporazum pod nazivom „Deed of Sponsorship“, koji su u martu 2018. potpisali Zajpel i direktor kompanije registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima (BVI) pod nazivom De Vere Vorldvide Corp, i još jedan svedok.

Dokumenti iz ovog vremenskog perioda navode krajnjeg vlasnika De Verea kao visokog menadžera u Mordašovljevoj Severstal grupi.

Plaćanje od 600.000 evra opisuje se kao sponzorstvo za knjigu koju je Zajpel već, čini se, planirao da napiše, a za koju je imao ugovor o izdavaštvu. U ugovoru o sponzorstvu je navedeno da on „piše knjigu o političkom okruženju u Ruskoj Federaciji“.

Sponzor projekta se, prema aktu, obavezao da će „podržati razvoj ovog projekta“ i „učiniti ovaj politički i istorijski razvoj dostupnim široj publici“. Zajpel je takođe trebalo da dobije „logističku i organizacionu podršku“ tokom svog istraživanja u Rusiji i nije bio u obavezi da vrati novac u slučaju da knjiga nikada ne bude objavljena.

U aktu je takođe stajalo da je slobodan da radi samostalno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Drugi dokumenti sugerišu da je Zajpel plaćen u dve rate, pri čemu je druga obavljena u prvoj polovini 2019. sa računa u privatnoj ruskoj Sovkombanci.

Čini se da su plaćanja išla zaobilaznim putevima preko ofšor struktura u vlasništvu Mordašova i njegovih saradnika, a kojima upravljaju korporativni pružaoci usluga na Kipru.

Zajpel je, pored priznanja da je dobio novac od Mordašova, rekao da su njegove knjige rezultat osmogodišnjeg opsežnog putovanja i istraživanja i da su „dovele do diskusija i ideoloških borbi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar