Foto: Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS, REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

U padu aviona u kojem je sinoć poginuo vođa ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, nastradalo je još devet osoba. U pitanju su suosnivač Vagnera, članove grupe i Prigožinov blizak prijatlej. Takođe, poginula su sva tri člana posade. Jedina žena u avionu bila je stjuardesa Kristina Raspopova.

Kristina Raspopova, 39-godišnja stjuardesa, jedina je žena koja je poginula nakon što se privatni avion „Embraer Legacy“ srušio u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti u Rusiji. O stradaloj stjuardesi se ne zna mnogo, osim da je bila sestra Jevgenija Raspopova, tužioca u Čeljabinskoj oblasti.

Ko je još bio u avionu?

Pored Raspopove i Prigožina, u avionu se nalazilo još osam osoba. Jedan od njih je Valerij Čekalov, šef službe obezbeđenja u grupi Vagner, koji je bio odgovoran za sva kretanja vođe grupe i transportnu logistiku, a takođe je nadgledao Prigožinove ugovore o snabdevanju hranom za vojsku. Navodno, on je bio jedini čovek koji je uvek znao tačnu Prigožinovu lokaciju. On je ujedno važio za jednog od Prigožinovih najbližih prijatleja, još od 2000-ih godina.

PROČTIAJTE JOŠ

Na spisku strdalih je i Dmitrij Utkin, inače suosnivač Vagenra.

U avionu je bio i Jevgenij Makarjan, bivši policajac, koji se Vagner grupi pridružio 2016. godine. Navodno je učestvovao u borbama u Siriji, a nadimak mu je bio Makar.

Takođe, u padu aviona poginuo je i Sergej Propustin, čiji je nadimak bio Kedr, a koji se Vagnerovcima pridružio 2015. Prema još uvek nepotrvđenim informacijama, borio se i u Drugom čečenskom ratu, a prema pisanju Dossier Centra, došao je iz jedinice iz koje je Prigožin uzeo lične telohranitelje.

U avionu je, kako se navodi na spisku bio i Aleksandar Totmin, pod nadimkom Tot. U pitanju je mladić koji je na društvenim mrežama voleo da se hvali svojim luksuznim životom, navodi BBC.

Na spisku poginulih putnika je i Nikolaj Matušev. Međutim, ko je on – još uvek se ne zna. Spekuliše se da je on zapravo Nikolaj Matuševič, koji je član Vagnera od 2017. godine.

Poginuli su i komandant aviona Aleksej Levšin i kopilot Rustam Karimov.

Opširnije o svim dešavanjima u vezi sa padom Prigožinovog aviona u Rusiji pratite u našem blogu uživo.