Putnici iz Kine Foto:REUTERS/Tingshu Wang

Velika Britanija i Francuska poslednje su u nizu država koje uvode obavezno testiranje na kovid-19 za putnike koji stižu iz Kine.

Britanski mediji u petak pišu kako će premijer Riši Sunak odrediti da putnici iz Kine ne mogu ući u zemlju bez negativnog testa na kovid-19.

Francusko ministarstvo zdravlja u petak je saopštilo da će putnici iz Kine morati da daju negativan test na kovid-19 ne stariji od 48 sati.

Test će se tražiti na direktnim letovima iz Kine, ali i za putovanja s predsedanjima. Putnici iz Kine moraće da nose zaštitne maske tokom leta.

Zvanični Pariz još nije odredio tačan datum kada će ta odluka stupiti na snagu.

SAD će obavezan test za putnike iz Kine uvesti 5. januara, a Indija je uvela istu meru za putnike iz Kine, ali i iz Japana, Južne Koreje i Tajlanda, objavio je tamošnji ministar zdravlja.

Obavezno testiranje za dolaske iz Kine uvode i Japan, Tajvan i Južna Koreja, kao i Španija i Italija. Milanski aerodrom Malpensa već je počeo da testira putnike iz Pekinga i Šangaja.

„Ova je mera ključna kako bi se osigurali nadzor i otkrivanje mogućih varijanti virusa i zaštitilo se italijansko stanovništvo“, rekao je ministar zdravlja Italije.

Italija je u četvrtak pozvala ostatak Evropske unije da sledi njen primer i testira putnike iz Kine na kovid, ali druge članice rekle su da za sada ne vide potrebu za tim ili da čekaju zajednički stav EU.

Kineski državni mediji u petak su kritikovali odluke sve većeg broja zemalja da uvedu obavezna testiranja, nazvavši to „diskriminacijom“.

***

BONUS VIDEO: Kinezi u potrazi za čistim vazduhom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar