Foto: Instagram/Ocean Ramsey

Stručnjak za ronjenje i istraživač mora je za dlaku izbegla smrt kada se tigrasta ajkula spremala da je napadne, baš u trenutku kada je htela da uđe u okean kod obale Haleiva na Havajima.

Kamere su snimile dramatičan trenutak kada se Oušn Remzi spremala da zaroni u mutne vode pune ajkula na ostrvu Oahu, nakon što je primetila ajkulu u blizini, koja je nalatela na plastično đubre u okeanu.

Upravo kada se premala da priđe bliže da joj pomogne, njeno lice je bilo samo nekoliko centimetara udaljeo od kraljice Niki, jedne od najistaknutijih tigrastih akula u ovoj oblasti, a koja važi za drugu najopasniju ajkulu na svetu.

Remzi se brzo povukla unazad na čamac, dok je ajkula krenula da iskače iz vode, pokušavajući da joj ugrize ronilačka peraja.

Umesto da se zaprepasti, Remzi se nasmejala incidentu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Videla sam ajkulu kako udara u plutajuću plastiku, pa sam pojurila i ovo je bio moj pozdrav“, rekla je ona, dok je govorila o susretu sa ajkulom na Intagramu.

Remzi, izvršni direktor konzervatorijuma i obrazovne grupe „OneOcean Dajving“, rekla je da Niki, sa kojom je godinama radila, verovatno nije nameravala da je ugrize.

„Nisam mogla da vidim daleko, ali mislim da je Niki više reagovala na moju buku i senku“, rekla je ona.

„Uvek volim da vidim njihov beli stomak kako se izdiže iz dubine i ovom slučaju to je ono što joj je odalo položaj, tako da je zapravo bilo lakše uočiti je kako se penje vertikalno u poređenju sa ostalima“, navela je.

Remzi je rekla da je retko videti ajkule kao vrše ovaj „špijunski skok“, gde grabljivci na vrhu izvlače glave iz vode da bi proverili površinu tokom mutnih uslova.

Istakla je da pošto tigraste ajkule nemaju najbolji vid za početak, uslovi dovode do toga da plivaju bliže površini, pokušavaju da provere da ne nalete na predatore.

BONUS VIDEO: Ajkula se poigrava sa jatom riba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar