Foto:@DEFIS_EU/via REUTERS

Vulkan Kumbre Vijeha na španskom ostrvu La Palma nastavlja da eruptira i izaziva ozbiljne probleme stanovnicima, prenosi RT.

PROČITAJTE JOŠ:

Potoci lave ne prestaju da teku, a ogromni oblaci dima se dižu u vazduh. Vlasti su pozvale lokalno stanovništvo da bude u karantinu.

Stanovnicima gradova El Paso i Los Ljanos de Aridane rečeno je da ostanu u zatvorenom prostoru sa zatvorenim prozorima i vratima kako bi izbegli udisanje otrovnih isparenja.

Ukupna površina zahvaćena lavom vulkana je porasla za 10 odsto preko noći, rekao je Miguel Angel Morkuende, tehnički direktor Plana za vanredne situacije vulkana na Kanarskim ostrvima, prenosi Rojters.

Vulkan eruptira već nedeljama i do sada je uništio preko 1.000 zgrada, izvestio je Vulkanski institut Kanarskih ostrva. Otprilike oko 6.000 od 80.000 stanovnika ostrva do sada je evakuisano, a aerodrom je prošle nedelje zatvoren zbog vulkanskog pepela.

Evropska svemirska agencija objavila je fotografiju koja otkriva da se lava koje izbija iz vulkana može videti iz svemira.

„Lava je sa temperaturima od 1240 stepeni Celzijusa uništila nekoliko preostalih zgrada koje još stoje severno od naselja Todokue“, napisala je agencija u svom izveštaju o fotografiji.

Lava je tekla prema okeanu, uništavajući većinu kuća, kao i plantaže banana i avokada.

Erupcija Kumbre Vijeha je započela 19. septembra i to je prva katastrofa ove vrste na ostrvo od 1971. godine.

BONUS VIDEO: Nova eksplozija u La Palmi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)