Foto: REUTERS/Borja Suarez

Blokovi istopljene lave veličine trospratne zgrade kreću se danas niz padinu vulkana na španskom ostrvu La Palma, a dogodila se i serija potresa koji su uzdrmali tlo, tri nedelje nakon erupcije vulkana, saopštio je danas španski Nacionalni geološki institut (ING).

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju se navodi da je tokom dana zabeležen 21 seizmički pokret, a najveći je imao magnitudu 3,8, potresla su se sela Mazo, Fuenkalijente i El Paso, prenela je agencija Rojters.

Blokovi crvene usijane magme kreću se niz padinu vulkana Kumbre Vijeha, a vulkan je počeo da ih izbacuje nakon urušavanja severnog dela vulkanske kupe.

„Urušavanje severnog dela vulkana Kumbre Vijeha uzrokovalo je oslobađanje velikih blokova materijala i pojavu novih tokova koji prolaze kroz već evakuisana područja“, napisano je u objavi na Tviteru španskog Odeljenja za nacionalnu bezbednost.

Lava čija temperatura dostiže 1.240 stepeni celzijusovih uništila je i poslednje preostale zgrade u selu Todoke, objavio je Institut za vulkanologiju na Kanarskim ostrvima.

Lava je od 19. septembra uništila 1.186 zgrada i 493 hektara zemljišta.

Oko 6.000 ljudi evakuisano je iz svojih domova na ostrvu La Palma, koje ima oko 83.000 stanovnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar