Foto: TANJUG/AP Photo/Richard Drew

Kolumbijska vlada je objavila montirani video u kojem je aplauz kojeg je dobio predsednik Gustavo Petro za govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku, "pojačan" i produžen snimkom aplauza kojeg je dobio predsednik SAD Džozef Bajden.

O manipulaciji je prvi izvestio jedan kolumbijski sajt.

Foto: TANJUG/AP Photo/Mary Altaffer

Iako je Petro dobio aplauz, video snimak objavljen u četvrtak na vladinom Jutjub kanalu ne odgovara onome što je na zvaničnom snimku UN.

Na vladinom snimku se čini da je bilo mnogo više prisutnih u sali i aplaudiralo Petru na kraju njegovog govora nego što stvarno jeste.

Snimak je izazvao nedoumice u medijima i među korisnicima društvenih mreža, s obzirom da je tokom Petrovog govora bilo mnogo praznih mesta u sali Generalne skupštine.

Fotograf Asošijeted presa uhvatio je trenutak Petrovog govora na fotografiji na kojoj se vidi da su u sedmom redu ljudi sedeli na samo tri od 12 sedišta. Ali, po montiranom videu koji je objavila kolumbijska vlada, izgleda da su sva ta mesta zauzeta.

Foto: TANJUG/AP Photo/Seth Wenig

Godišnji sastanak Generalne skupštine UN okupio je ove nedelje šefove država i vlada iz 145 zemalja, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, brazilskog predsednika Luisa Inasija Lulu da Silvu i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

***

BONUS VIDEO: Vučićev govor na zasedanju GS UN istorijski ili već viđen?