Foto: Privatna arhiva

Dve porodice iz SAD pokreću tužbu protiv društvene mreže TikTok nakon što su njihove maloletne ćerke umrle pokušavajući da urade popularne izazove koji se šire tom društvenom mrežom.

Jedna od njih je porodica Arojo iz Vinkonsina čija je ćerka Arijana Džejlin Arojo (9) umrla od gušenja 26. februara 2021. godine dok je pokušavala da uradi „izazov onesvešćivanja“ koji je popularan među mladima na TikToku. Porodici Arojo pridružila se porodica Volton iz Teksasa čija je osmogodišnja ćerka Lalani Volton umrla na isti način 15. jula 2021. godine.

„Nije lako probuditi se svaki dan i znati da se tvoja devojčica neće vratiti“, rekla je Arijanina majka Kristal Arojo Roman u emisiji „Dobro jutro, Ameriko“.

Kristal kaže da je Arijani bila „inteligentna i moderna mala diva“ koja je volela da lakira nokte, da pleše i koja bi „dala kaput sa leđa svakome koga je volela“.

„Nismo mislili da postoji mračna strana onoga što Tik Tok predstavlja na svojoj platformi“, rekla je.

Uznemirujući izazov je kod Arijane izazvao trajno oštećenje mozga. Kada ju je brat video kako visi na vratima svoje sobe odmah je otišao po oca koji je radio u podrumu.

„Bila je u takvom stanju najmanje pola sata pred očima svog petogodišnjeg brata“, navodi se.

Devojčica je hitno prevezena u bolnicu gde je stavljena na aparate za održavanje života.

„Testiranjem je otkriveno da ima trajno oštećenje mozga i potpuni gubitak funkcije mozga, a njena porodica je donela tešku odluku da je isključi sa aparata“, navodi se.

„Želimo da spasimo drugu decu“

Nakon smrti dve devojčice, porodice Arojo i Volton pozivaju Tik Tok da im odgovori. Arojo je rekla za ABC njuz da porodice govore u nadi da će sprečiti da druga deca postanu žrtve istih sudbina kao i njihove ćerke.

PROČITAJTE JOŠ:

„Želimo da budemo sigurni da možemo da spasimo drugu decu“, rekao je Arijanin otac Heriberto Arojo Roman.

Prema tužbi od 30. juna koju je ime porodice podneo Pravni centar za žrtve društvenih mreža, više dece iz različitih država i zemalja umrlo je prošle godine od gušenja nakon izazova „onešvešćivanja“ – u kojem se deca guše dok ne izgube sves. Ovo im je navodno bilo predloženo sa stranica Tik Toka pod nazivom „Za tebe“.

U tužbi se navodi da je u svakom trenutku Tik Tok algoritam dizajniran da promoviše „izazove“ mladim korisnicima, kako bi povećao njihov angažman i maksimizirao profit. Takođe se tvrdi da je kompanija bila svesna da neki od izazova mogu da budu smrtonosni, ali nije reagovala na rešavanju problema.

BONUS VIDEO: Rolerkoster smrti: Otkačio se vagon, poginula devojčica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar