Bakir Izetbegović Foto: N1

Stranka demokratke akcije (SDA) je saopštila da je iznenađena sadržajem saopštenja Ambasade SAD u BiH u kojem je navedeno da SDA i njeni funkcioneri pokušavaju da blokiraju i uzurpiraju istrage protiv korupcije, da ta stranka doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da je odabrala retoriku podela nasuprot nastojanjima za pomirenje.

Ambasada SAD u BiH je u četvrtak kritikovala SDA, navodeći da ta stranka ne deli zajedničke ciljeve sa SAD.

„Ako SDA zaista deli takve ciljeve sa SAD, onda funkcioneri te stranke ne bi pokušavali da blokiraju i ometaju istrage o korupciji. Ako dele iste ciljeve kao mi, onda ne bi doprinosili disfunkcionalosti Federacije BiH i ne bi preferirali retoriku podela u dnosu na ;retoriku pomirenja“, naglasila je Ambasada.

U stranačkom odgovoru na to piše da „ništa od navedenog nije istina“, već je „istina upravo suprotna tome: SDA se energično suprotstavlja politikama blokada i podela koje proizvode disfunkcionalnost države i Federacije BiH“.

Straka je dodala da „nije moguće izbeći jasnu i jaku retoriku u političkoj borbi sa snagama koje negiraju genocid i slave ratne zločince, otvoreno zagovarajući postizanje ratnih ciljeva“.

SDA ukazuje da to nije suprotstavljanje „nastojanjima za pomirenje“, već bazična odbrana ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta zemlje.

SDA je „paušalnim“ nazvala tvrdnje Ambasade SAD da SDA blokira i uzurpira istrage, navodeći da je „celokupnoj javnosti poznato da u vreme mandata glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić koja je završila upravo na američkoj crnoj listi, sav fokus Tužilaštva BiH bio usmeren na područja na kojima žive Bošnjaci“.

„Protiv takvog odnosa Tužilaštva jesmo reagovali, jer smatramo da se zakon mora primjenjivati jednako na sve, ne koristeći pravosudje za političke obračune. SDA je podržavala i uvek će podržati nepristrasan i profesionalan rad tužilaštava i sudova, koji će zakone države BiH primenjivati jednako na svakom delu teritorije BiH i prema svakom gradjaninu BiH“, saopštila je stranka.

SDA dodaje da očekuje da se istraže i navodi o korupciji u Republici Srpskoj, kao i u područjima gde vlada HDZ BiH, ali i o „tajnim ugovorima s kineskim firmama u Kantonu Sarajevo“, kao i „sumnjivom trošenje više od 100 miliona konvertibilnih maraka“ (oko 50 miliona evra) u tom kantonu, na osnovu zloupotrebe Uredbe o kontroli javnih nabavki.

Bonus video: Ivana Momčilović -Odobašić o Linglong „radnom logoru“, muralima i tenzijama u BiH

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)