Foto:EPA-EFE/Leszek Szymanski EPA-EFE CHRISTIAN BRUNA

Neslaganja i prepucavanja između hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i ministra odbrane Marija Banožića traju već mesecima unazad. Obojica zvaničnika se ne libe da javno iznosu stavove i da preko medija pošalju poruku onom drugom. Drama je dobila novi čin u kojem su pala optuživanja oko posedovanja određene imovine, pa su pominjani i kuća na Hvaru, kao i stan.

PROČITAJTE JOŠ:

Najnovija epizoda sage počela je kada su iz kancelarije predsednika Hrvatske Milanovića poručili da ministar obrane Banožić „nastavlja sistemski da zlostavlja vrh hrvatske vojske i sve veći broj hrvatskih vojnika kojima i dalje uskraćuje isplatu pripadajućih materijalnih prava za uredno i zakonito izvršene zadatke“. Milanović ga je nazvao i „dilerom HND-a“.

Nakon toga je ministarstvo odbrane plasiralo svoje saopštenje kao odgovor na tvrdnje iznete iz kabineta predsednika. Istaknuto je to da su te tvrdnje Zorana Milanovića bile zlonamerne i da pokazuju da je „opsednut“ ministrom pravde, prenosi Index.hr.

Žestok odgovor Milanoviću

„Ministru Banožiću na prvom je mestu dobrobit svakog pripadnika hrvatske vojske i u postupanju se vodi isključivo zakonom. Nezakonita postupanja praktično predsednik Republike koji zaobilazi i ne poštuje propisane procedure te time upravo on pravi štetu pripadnicima hrvatske vojske. Kao što smo više puta naveli, isplata naknada ne bi bila sporna da je zahtev za angažovanjem hrvatskih vojnika došao zvaničnim putem iz kabineta predsednika Republike Hrvatske u Kabinet ministra obrane, što je jedino u skladu sa zakonom.

U ovom slučaju Zakon o obrani upravo sprovodi ministar obrane, a predsednik Republike kao pravi Titov gardista drži se one Titove ‘nemojte se držati zakona kao pijan plota’.

Dok je bio predsednik Vlade, Zoran Milanović imao je priliku ulagati u Hrvatsku vojsku, ali to nije činio, štaviše svojim zanemarivanjem naštetio je Hrvatskoj vojsci. Za razliku od tog vremena, Vlada predsednika Andreja Plenkovića u Hrvatsku vojsku ulaže više nego što se ikada ulagalo, razvija Oružane snage i drži do standarda hrvatskih vojnika, a ne koristi Hrvatsku vojsku kao svoju privatnu igračku, što radi Milanović.

Kada ministra Banožića javno poziva za dilanje nekretnina, javno pozivamo Milanovića da se izjasni o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru uoči njegovog prvog letovanja kao predsednika, koja je iznosila nekoliko stotina hiljada kuna. Zanimljivo je da Maja Đerek to nije spomenula u svojim zviždačkim svedočenjima.

U ovom trenutku ministar obrane ne bi komentarisao termine kojim se Predsednik koristi nazivajući ga ‘dilerom’. Ostavljamo javnosti da prosudi zašto je termin dilera tako blizak našem Predsedniku”, stoji u saopštenju MORH-a.

Milanović napao Banožića

Iz kabineta Zorana Milanovića je potom stiglo saopštenje u kojom su iznete nove oštre tvrdnje i optužbe.

„Plenkovićev ponavljač i dokazani zlostavljač hrvatskih zvaničnika i vojnika Mario Banožić pozvao je sinoć predsednika Republike da se izjasni, kako kaže, ‘o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru koja je iznosila nekoliko stotina hiljada kuna’.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Dobro da je sve nas opet podsetio kako je bio i (neuspešni) ministar državne imovine pre nego što mu je, na lovačkom selu u spačvanskoj šumi, pripala dužnost ministra obrane. Štaviše, u svom neinteligentnom napisu nehotice otkriva baš ono što sada itekako zanima i kabinet predsednika Republike: ko je tražio, ko je obavio i koliko je koštala adaptacija i ulaganje u državnu rezidenciju na Hvaru?“, stoji u saopštenju.

„Predsednik niti je tražio, niti je bio upoznat sa ‘adaptacijom i ulaganjem’ koje su ranije očito obavile Državne nekretnine, firma koju je direktno nadzirao Banožić kao tadašnji ministar državne imovine. I baš zato, ne može on govoriti samo tako o ‘nekoliko stotina hiljada kuna’, već se moraju dati tačni podaci.

Pogotovo što se u spomenutoj državnoj rezidenciji ne mogu videti nikakve ‘adaptacije i ulaganja’ koje bi opravdale toliki iznos. Osim ako se pod tim ne podrazumeva aparat za kafu vredan verovatno 2.000 evra i nekakvi dekorativni detalji na ivici kiča koje se, usput rečeno, sklanjaju kada predsednik tamo boravi“, stoji u saopštenju.

„Banožić je sklon mažnjavanju imovine koja mu ne pripada“

„Ako je zaista tamo uloženo ‘nekoliko stotina hiljada kuna’, onda predsednik Republike traži da se istraži na što je potrošen toliki novac. Znajući za Banožićevu sklonost mažnjavanju nepripadajuće mu imovine i osvedočenu spremnost pogodovanja kad je reč o poslovima sa nekretninama opravdano možemo sumnjati kako je i prilikom spomenute ‘adaptacije’ bilo muljanja Državnih nekretnina pod njegovim vođstvom“, stoji u saopštenju.

„Budući da predsednik nije tražio bilo kakve intervencije u državnoj rezidenciji, ostaje nam da se pitamo da li je nesrećni ponavljač možda želeo da kupi predsednikovu naklonost opremajući je na svoju ruku dekorativnim jastucima?“ pitaju u Milanovićevom kabinetu.

„Banožić se lično bavio kupovinom jastuka za državni stan“

„Svima je poznato da se ministar lično bavio kupovinom ukrasa i jastuka za državni stan koji je uzeo na korišćenje mimo pravila, ali njemu očigledno nije poznato da predsednik ni najmanje ne deli njegov smisao za neukus“, stoji u saopštenju.

Zoran Milanović, Andrej Plenković
Zoran Milanović, Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Da nisu kupljeni državnim novcem, uputili bismo Banožića da te ukrase slobodno prenese u lovačku kuću iz koje je lansiran na mesto koje mu ni po čemu ne pripada. Jer mesto mu je u zadnjem redu, onom za ponavljače“, navodi se.

„I za kraj, podsećamo ministra Banožića kako u svojoj nemuštoj pisaniji nije odgovorio: kada će prestati zlostavljati vrh hrvatske vojske i hrvatske vojnike, kada će vojnicima isplatiti na zakonit način zarađene dnevnice, i kada će objaviti zapisnike Inspektorata obrane koji pokazuju da je notorni lažljivac koji ne poznaje i ne poštuje zakone?“ zaključuje se u saopštenju, prenosi Index.hr.

Banožić održao konferenciju za štampu

Ministar obrane Mario Banožić uoči sednice Vlade dao je izjavu za medije o navodima iznetim iz kabineta predsednika Hrvatske.

“Reč je o licemerju da predsednik ćuti o nečemu, a mene tereti za korupciju. Smisao je bio pokazati da ima jednak primer. Demanti Državnih nekretnina kaže da nisam tražio uređenje”, rekao je Mario Banožić i dodao:

“Rekao sam da pojasni ulaganje u nekretninu na Hvaru. Odlučuju Državne nekretnine. Povučena je paralela, a reč je o identičnom postupku. Samo je kod mene objašnjeno kao kriminal, a kod njega je ok. Obratio sam se i Maji Đerek jer je ona očito imala priliku da posmatra ulaganja u stanove. A nije to primetila u segmentu rezidencijalnog objekta. Prezentira se da je nešto loše kad je reč o vladinom zvaničniku. Ovo je primer, morao sam pokazati da se radi o omalovažavanju. Predsednik me optužio u javnosti da sam maznuo stan, a nisam.”

Kaže da nije pogrešio kad je prozvao predsednika za nekretninu na Hvaru, prenosi N1.

“Sve je u skladu sa zakonskim propisima, tako je uređen moj stan, a i rezidencija na Hvaru. Samo zbog prezentacije predsednika i njegove zviždaljke Maje Đerek, ja ispadam loš. Državne nekretnine ulažu zakonski, niti sam tražio stan niti sam tražio da se ulaže, kao ni on.”

“Kad se zna da će ići službeni stan prema zvaničniku, tada se stan dovodi u funkcionalno stanje i ne ide se sa luksuzima niti se ikad išlo. Tenzije su mi nametnute od septembra. Najveće tenzije bile su za vreme potpisaivanja ugovora za avione, dakle kad nešto dobro radimo. Ta strategija dolazi s Pantovčaka. Svakodnevno razgovaram s Glavnim štabom i zapovednicima, u njegovom talasu nasilja koje radi nad Hrvatskom vojskom, mi moramo funkcionisati u nemogućim uslovima. No, ovaj resor ne sme biti dnevnopolitička tema, ali g. Milanović to još nije shvatio.”

BONUS VIDEO: Milanović brani Dodika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar