Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u sredu je na konferenciji za medije rekao da bez opremanja kopnene vojske nema dugoročnog povećanja vojnih sposobnosti.

„Kao vrhovnom zapovedniku moj zadatak je da obezbedim nabavku opreme za kopnenu vojsku. O nabavci vozila raspravljalo se još pre dve godine. Ovo što radim je zbog toga da ova nabavka ne bi propala kao ona nabave izraelskih aviona“, rekao je Milanović, a prenosi Jutarnji list.

Pročitajte još:

„Ta su vozila pre nekoliko godina izabrana od strane stručnjaka. Tih 1.000 vozila koja stoje u pustinji u Kaliforniji i skupljaju prašinu. U programu Vlade kojeg je premijer predstavio Saboru jasno i kratko piše: „Do kraja 21. dovršiće se opremanje vojske borbenim vozilima Bredlej“, dodao je predsednik.

Dodao je i da nabavka ovih vozila samo delimično zadovoljava potrebe brigade i da je ponuda i više nego zadovoljavajuća.

„Često imam posla s dibidusima. Glavni štab smatra da treba prihvatiti američku ponudu jer se finansijski vrlo povoljno nabavlja važno oružje. Iako premijer često govori da novac nije problem, novac je jedini problem. Zašto ta roba stoji? Stvar je u novcu. Svesni smo izazova koji se odnose na nabavku vozila. To što se proizvodi je ništa u odnosu na druge sisteme. Taj iznos je neznatan u odnosu na druge ponude. Kapaciteti hrvatske industrije taj rizik čine premostivim. Amerikanci su nam do sada donirali mnogo toga“, rekao je Milanović.

Zoran Milanovic
Zoran Milanović svečana sednica Gradskog veća Grada Valpova povodom obeležavanja Dana Grada Valpova Foto:Davor Javorovic/PIXSELL

Naglasio je i da bi da se nalazi na mestu Marija Banožića, hrvatskog ministra odbrane, dao ostavku.

„I ministar obrane, Plenkovićev kadar, je letos bio u Pentagonu zbog toga. Ovo pokazuje da njegovi ljudi u Ministarstvu obrane ne rade dobro svoj posao. Da sam ja ministar, dao bih ostavku. Ministar tvrdi jedno, ja drugo, a premijer se postavlja kao arbitar. Ministarstvo je osnovano radi vojske, a ne obrnuto. Ministarstvo bez vojske nema smisla“, zaključio je Milanović.

BONUS VIDEO: Makron u poseti Hrvatskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar