Foto: Facebook

Par sa Floride je među više od 30.000 žrtava užasnih zemljotresa koji su prošle nedelje razorili Tursku i Siriju.

Aleks i Veronika Ilgin pronađeni su mrtvi i držeći jedno drugo u krevetu u stanu u kome su živeli u primorskom gradu Iskenderun.

Par je stanovao u oblasti Orlando na Floridi, ali su sa svojom proširenom porodicom boravili u turskom gradu odakle je Aleks bio. Prijatelji su rekli da je cela porodica pretrpela „desetine“ gubitaka i da je jedva iko ostao živ. GoFundMe stranica je postavljena za porodicu.

Aleks i Veronika su se nedavno venčali i preselili su se u Tursku krajem januara da bi započeli vantelesnu oplodnju i osnovali porodicu. Pronađeni su ispod betonske ploče.

Broj poginulih od razornog zemljotresa koji je pogodio u ponedeljak Tursku i Siriju, eksponencijalno je rastao iz dana u dan. Mnogi strahuju da bi mogao dostići i do 50.000.

Aleks i Veronika živeli su u petospratnici u Iskenderunu, koja je sravnjena sa zemljom u katastrofi.

„Ne znam kakav je to osećaj, pa samo čekam da me udari teretni voz“, rekao je Aleksov najbolji prijatelj Vasilius Pulos za VESH 2.

„Aleksov brat iz spasilačkog tima pronašao ga je ispod ruševina i potvrdio da su bili još u krevetu, potvrdio da su se držali zajedno, da je beton bio na vrhu“, rekao je Poulos.

„Nisu imali prilike ni da ustanu, samo su možda razmišljali šta se dešava i tresli se… Nije to zaslužio“.

„A Aleksov brat je prethodnog dana iskopao njihovu majku“, dodao je Pulos.

Aleks je bio hipotekarni broker, a Veronika medicinska sestra. Venčali su se prošlog jula. Na GoFundMe stranici postavljenoj za porodicu i napore za ublažavanje zemljotresa, Poulos je opisao Aleksa kao veoma dobrotvornu osobu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Da je Aleks ovde, ne mogu da zamislim koliko bi mogao da pomogne svojoj porodici, prijateljima, komšijama i zajednici“, napisao je.

Šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Grifits rekao je da očekuje da će se broj poginulih barem udvostručiti nakon što je stigao u južnu Tursku da proceni štetu u zemljotresu.

Desetine hiljada spasilaca nastavljaju da pretražuju sravnjene četvrti uprkos hladnom vremenu koje je produbilo bedu miliona ljudi.

Porodice su se utrkivale sa vremenom da pronađu tela svojih nestalih rođaka u južnoj Turskoj.

„Čujemo da (vlasti) više neće držati tela na čekanju nakon određenog vremenskog perioda, kažu da će ih uzeti i sahraniti“, rekla je stanovnica Tuba Iolcu u Kahramanmarašu.

BONUS VIDEO: Mladić izvučen iz ruševina posle nedelju dana od razornog zemljotrtesa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar