Alina Lipp Foto:Screenshot/Instagram/neuesausrussland

Nemačka influenserka Alina Lip (29) prilozima u kojima Ukrajince prikazuje kao "svinje, ili kao trgovce organima", skupila je 200.000 pratitelja na Telegramu.

Studentkinja održivog razvoja, Alina Lip nekada je bila aktivista stranke Zelenih u Hanoveru i savetodavna članica odbora za okolinu gradskog veća. Ćerka Nemice i Rusa, rođena u Hamburgu, preselila se na Krim i od početka ruske invazije na Ukrajinu šalje svoje priloge iz okupiranog Donjecka, predstavljajući se kao ratna dopisnica, piše londonski Tajms

Brzo nakon početka rata Alina Lip privukla je pažnju šire javnosti zbog širenja proruske propagande, pa je od jua u Nemačkoj pod istragom, pod sumnjom da je podržavala Rusiju u napadu na Ukrajinu. Iako se hvali da je nezavisna, rusko-nemačka influenserka ponavlja ruske dezinformacije: tako je negirala masakr nad civilima u Buči, ukrajinsku vojsku naziva nacistima i optužuje ih za vađenje ljudskih organa i njihovu prodaju Evropi, prenosi Index.hr.

„Denacifikacija je počela“, objavila je veselo na Telegramu 24. februara.

Alina Lipp Foto:Screenshot/Instagram/neuesausrussland

Popularna na Telegramu

Na Instagramu ima nešto više od 8000 pratilaca, no na Telegramu ima veću publiku, prenosi Tajms. Alina Lip popularna je među manjinom Nemaca koji podržavaju rusku stranu u ratu u Ukrajini, a takvih je prema istraživanjima oko 20 odsto. Istraživanje nemačkog tink tanka Cemas otkriva da 19 odsto Nemaca veruje da je ruska invazija nužan odgovor na provokaciju NATO-a, a 18 odsto misli da Putin vodi rat protiv globalne elite koja „povlači konce u pozadini“. Njena propaganda cilja, između ostalog, na oko 2,2 miliona govornika ruskog u Nemačkoj, od kojih do 25 odsto veruje Putinovskoj verziji stvarnosti, piše Špigel.

Alina Lip je u Nemačkoj još pod istragom za širenje ruske propagande o „oslobađanju“ i „denacifikaciji“ Ukrajine, a njena majka Petra, koja sada živi u Moskvi, u intervjuu za ruske državne medije tvrdila je da je takođe bila meta progona u Nemačkoj. T-online Alinu zove Putinovom nemačkom info ratnicom, koja je pod istragom da je odobravala zločine, za što je u Nemačkoj predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. Vlasti su takođe zaplenile 1600 evra, za koje se sumnja da ih je primila kao donaciju. Blokirale su joj pej pal račun, kao i račun njenog oca.

Alina Lipp Foto:Screenshot/Instagram/neuesausrussland

Čista ruska propaganda

Nemački Špigel pre leta je pisao o Alini Lip i njenom kanalu na Telegramu „Vesti iz Rusije“, koji je tada pratilo 125.000 ljudi. Njeni prilozi na Jutjubu, Telegramu, Fejsbuku i VK.com su nefiltrirana ruska propaganda, piše Špigel. Masakr u Buči za nju je „inscenacija kijevskog režima za zapadne medije“. Influenserka prenosi ruske teorije zavere: tela žrtava nisu bila ukočena i nisu imala mrtvačkih mrlja kada su pronađena, tvrdi, a krv u ranama još se nije bila zgrušala. Zločin dakle nisu mogli počiniti ruski vojnici, jer su se pre povukli iz Buče.

PROČITAJTE JOŠ:

Alina se nakon srednje škole pridružila Zelenima u Hanoveru i uključila se u lokalnu politiku. Bila je potpuno neupadljiva, kažu bivši stranački kolege. Zatim je otputovala na Krim radi istraživačkog projekta u podružnici moskovskog univerziteta Lomonosov. S izbijanjem pandemije 2020. pridružuje se taboru protivnika epidemioloških mera.

Tu upoznaje Rusa Sergeja Filberta iz Nemačke, čiji Jutjub kanal „Golos Germani“ prati 500.000 ljudi. Lip i Filbert su zajedno osnovali Jutjub kanal „Družba FM.“: družba na ruskom znači prijateljstvo. Kad je Rusija napala Ukrajinu, Alina Lip je na tom kanalu među ostalim podelila snimke ruskih vojnika koji dele hranu stanovnicima, slaveći „oslobađanje“ Ukrajine.

Za opkoljeni Mariupolj rekla je: „Grad su dve nedelje blokirali nacistički bataljoni ukrajinske vojske. Ukrajinci zarobljenim Rusima vade organe, a to prikrivaju mobilnim krematorijima“, prenosi ona. Izvor? Vojnici u Donjecku.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare