Ukrajinska vojska je u ogromnom problemu, ukazuju procurili dokumenti američkih obaveštajaca, u koje je više stranih medija imalo uvid prethodnih dana. U seriji dokumenata koja je završila u javnosti ukazuje se da će Ukrajina u narednim nedeljama ostati bez municije, oružja, ali i da nema dovoljno trupa da izvrši veliku prolećnu kontraofanzivu koja se najavljuje već duže vreme. Zbog informacija koje su procurile, ukrajinski vojni vrh bio je primoran da hitno menja strategiju, a Kijev je besan na Vašington.

Kriza sa municijom i oružjem

Bez ogromnog priliva municije, cela ukrajinska mreža protivvazdušne odbrane, oslabljena uzastopnim napadima ruskih bespilotnih letelica i projektila, mogla bi da se razbije, navode američki zvaničnici u dokumentima Pentagona.

Sada su zvaničnici Pentagona zabrinuti da napadi Moskve izdaleka iscrpljuju ukrajinske zalihe projektila koje koristi za odbranu. U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku „poverljivo“, do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišćena. Autentičnost Pentagonovih dokumenata nije potvrđena.

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Predviđa se da će zalihe raketa za sisteme protivvazdušne odbrane S-300 i Buk iz sovjetske ere, koje čine 89 odsto ukrajinske zaštite od većine borbenih aviona i nekih bombardera, biti potpuno iscrpljene do 3. maja, navodi se u jednom od dokumenata.

U istom dokumentu se procenjuje da će ukrajinska protivvazdušna odbrana dizajnirana da zaštiti trupe na liniji fronta, gde je koncentrisan veći deo ruskih vazdušnih snaga, biti „potpuno smanjena” do 23. maja, što će rezultirati opterećenjima mreže protivvazdušne odbrane dublje u ukrajinskoj teritoriji. Ako se to dogodi, kažu zvaničnici, Moskva bi mogla da odluči da je konačno bezbedno da njeni borbeni avioni uđu u borbu i direktno ugroze ishod rata na terenu.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

U pokušaju da ojača ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, Bajdenova administracija je prošle nedelje objavila da će poslati dodatne protivvazdušne presretače i municiju kao deo paketa pomoći vrednog 2,6 milijardi dolara, čiji će deo biti iskorišćen da pomogne Kijevu da se pripremi za planiranu prolećnu ofanzivu protiv ruskih trupa.

Krah kontraofanzive?

Druga serija dokumenata koja je objavljena sinoć, izgleda da datira iz februara i marta. U njima se navode nedostaci ukrajinske prolećne kontraofanzive.

Dokumenti takođe ističu probleme sa ruskom vojnom ofanzivom, predviđajući da će rezultat biti zastoj između dve strane u doglednoj budućnosti.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Žestoka ruska kampanja iscrpljivanja u regionu Donbasa verovatno ide u ćorsokak, osujećujući cilj Moskve da ove godine zauzme ceo region“, navodi se u jednom od poverljivih dokumenata.

Otkriveno je da su američke obaveštajne službe navodno upozorile u februaru da Ukrajina možda neće moći da prikupi dovoljno trupa i naoružanja za planiranu prolećnu kontraofanzivu i da bi mogla biti „mnogo manja“ od ciljeva Kijeva da povrati teritoriju koju je Rusija zauzela.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/Roman Chop via AP/Shutterstock

U dokumentu, označenom kao „strogo poverljivo“, a na koji se poziva „Vašington post“, navodi se da se Kijev suočava sa značajnim „nedostacima stvaranja snaga i održavanja“ i da će stoga verovatno ostvariti samo „skromne teritorijalne dobitke“.

Dokument je snimak situacije sa početka februara i nejasno je koliko je Ukrajina, uz podršku država članica NATO-a, uspela da nadoknadi nedostatke od tada.

Pročitajte još:

Drugi dokument od 23. februara, u koji je „Gardijan“ imao uvid, opisuje napredak izgradnje 12 „borbeno verodostojnih“ novih brigada za vođenje kontraofanzive, opremljenih sa 253 tenka i oko 1.500 drugih oklopnih vozila različitih tipova.

Tri brigade trebalo je da formiraju sami Ukrajinci, dok je preostalih devet trebalo da bude formirano uz pomoć SAD, saveznika i partnera. Planirane brigade bile su daleko od spremnosti u vreme izrade dokumenata, a pet je tek trebalo da započne obuku. Šest brigada je imalo polovinu ili manje opreme koja im je bila potrebna.

BONUS VIDEO Putin o ratu u Ukrajini