Ameriku je pre nekoliko dana potresao jedan od najvećih špijunskih skandala današnjice - iz najbolje čuvane institucije u ovoj zemlji procurili su dokumenti koji otkrivaju najmračnije tajne ukrajinskog rata. Međutim, tu se afera nije zaustavila - iz dana u dan u javnost izlazi sve više informacija koje nam po prvi put do sada pružaju uvid u sve ono što se dešava iza kulisa rata na prvim linijama fronta, a poslednje bombastično otkriće tiče se Srbije i spornih isporuka oružja Kijevu.

Više od 50 obaveštajnih dokumenata, od kojih su neki označeni kao „strogo poverljivo“, daju detaljnu sliku sukoba u Ukrajini, uključujući osetljive pojedinosti ukrajinskih priprema za prolećnu kontraofanzivu, kao i uloge ostalih država u sukobu koji već više od godinu dana parališe svet. Između ostalog, u novim dokumentima našla se i Srbija.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Srbija slala oružje Ukrajini?

Prema poverljivim dokumentima u koje je uvid imao Rojters, Beograd je pristao je da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslao.

Pod naslovom „Evropa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine“, dokument u obliku grafikona navodi „procenjene stavove“ 38 evropskih vlada kao odgovor na ukrajinske zahteve za vojnom pomoći.

Na njemu se jasno vidi da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati vojnu pomoć ili ju je već isporučila. Takođe je navedeno da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini.

Foto:shutterstock; Have Camera Will Travel | North America / Alamy / Alamy / Profimedia;

Dokument nosi oznaku Tajno i NOFORN, čime se zabranjuje distribucija stranim obaveštajnim službama i vojsci. Datirano je 2. marta, i utisnuto je pečatom kancelarije Združenog načelnika štabova.

Tabela Pentagona je podelila odgovore na ukrajinske zahteve za pomoć u četiri kategorije – zemlje koje su se obavezale da će obezbediti obuku i smrtonosnu pomoć, zemlje koje su već obezbedile obuku, smrtonosnu pomoć ili oboje, zemlje sa vojnom sposobnošću i političkom voljom „da obezbede buduću smrtonosnu pomoć“.

Za sada, niko iz Srbije, ali ni Ukrajine ili Pentagona nije potvrdio ulogu Beograda koja proizilazi iz ovih dokumenata.

Foto: Shutterstock

Proizvođač naoružanja Krušik iz Valjeva demantovao je da je Ukrajini slao rakete ili drugo oružje, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je te navode nazvao „notornom laži“.

Ukrajinom vršljaju strani agenti

Neposredno nakon ovog otkrića, u javnost je izašla i informacija da je skoro 100 pripadnika specijalnih jedinica država NATO-a prisutno na teritoriji Ukrajine.

Prema dokumentu koji je navodno nastao 23. marta, Britanija ima najveći kontingent specijalnih snaga u Ukrajini – čak 50 njih, a za njom su Letonija (17), Francuska (15), SAD (14) i Holandija (1).

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nije precizirano gde su oni stacionirani i kakve zadatke obavljaju.

Inače, britanske specijalne snage se sastoje od nekoliko elitnih vojnih jedinica sa različitim oblastima stručnosti i smatraju se među najsposobnijima na svetu.

Zelenski meta špijunske afere

Jedan od dokumenata otkriva i da su SAD špijunirale i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. To nije iznenađujuće, rekao je izvor blizak ukrajinskom predsedniku, ali su ukrajinski zvaničnici duboko frustrirani zbog curenja informacija.

U izveštaju američke obaveštajne službe navodi se da je Zelenski krajem februara „predložio udar na ruske lokacije u Rostovskoj oblasti koristeći bespilotne letelice, pošto Ukrajina nema oružje dugog dometa sposobno da dosegne toliko daleko“.

Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia, REUTERS/Yan Dorbronosov, /Stringer, Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia, APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia, Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

S tim u vezi, u drugom obaveštajnom izveštaju se navodi da bi Kina mogla da iskoristi ukrajinske udare na ciljeve duboko u Rusiji „kao priliku da postavi NATO kao agresora i da može povećati svoju pomoć Rusiji ako oceni da su napadi značajni“.

Broj žrtava nije tačan?

Prema jednom od dokumenata, ruske snage su u februaru imale između 189.500 i 223.000 žrtava, uključujući čak 43.000 vojnika poginulih u akciji. Ukrajina je, u međuvremenu, pretrpela 124.500 do 131.000 žrtava, sa do 17.500 poginulih u akciji, navodi se u izveštaju.

Upitan o informacijama koje kruže na Tviteru i Telegramu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za CNN da „nema ni najmanje sumnje u direktnu ili indirektnu umešanost Sjedinjenih Država i NATO-a u sukob između Rusije i Ukrajine“.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sve manje municije i raketa?

Dalje, u dokumentima Pentagona se sugeriše i da bi ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedelja.

U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku „poverljivo“, do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišćen.

Ukrajinski protivvazdušni sistem Buk, na koji se ukrajinska vojska oslanja, uz S-300, mogao bi da se istroši do polovine aprila, dok bi protivvazdušne jedinice na prvoj liniji fronta mogle da budu „totalno smanjene“ do 23. maja.

Ruski lovci i bombarderi dobijaju sve veću mogućnost da napadnu ukrajinske snage, što bi mogao da bude izazov za Kijev, sugeriše se u tajnim dokumentima.

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Vagner rak rana Kremlja

Ogromno curenje informacija takođe otkriva da prodor SAD u rusko Ministarstvo odbrane i plaćeničku organizaciju Vagner pravi značajan problem za Kremlj.

Naime ona se našla na tapetu zbog svoje sve veće uloge u ratu u Ukrajini, ali i toga što pokušava i da prikupi saveznike širom sveta.

NATO tenkovi meta broj jedan

Poverljivi dokumenti američkih obaveštajnih službi, takođe otkrivaju da je ruskim vojnicima obećan bonus ako oštete ili unište tenkove NATO-a u Ukrajini.

Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV/Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia/Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

U dokumentima je navedeno da je to „rezultat inicijativa osmišljenih da pomognu ruskim vojnim jedinicama i ojačaju njihov moral dok se bore za osvajanje teritorija na istoku Ukrajine“.

„Video snimci uništavanja tenkova bili bi široko distribuirani kako bi se smanjilo samopouzdanje Ukrajine i Zapada i ruske trupe uverile u svoju sposobnost da nadvladaju ovo novo oružje“, navodi se u dokumentima.

Oštra reakcija SAD

Očekivano, curenje dokumenata u ovom trenutku sukoba nikako ne može da ide na ruku Sjedinjenim Državama. Zbog toga je ubrzo nakon što su se ova saznanja došla u javnost usledila i oštra reakcija Pentagona.

Ministarstvo pravde SAD pokrenulo je krivičnu istragu zbog obelodanjivanja dokumenata.

Lojd Ostin Lloyd Austin
Lojd Ostin Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da će ova država sprovesti hitnu istragu i pronaći lice odgovorno za curenje dokumenata.

„Nastavićemo da istražujemo i prevrnućemo svaki kamen sve dok ne utvrdimo izvor i obim ovoga“, rekao je u utorak Ostin na konferenciji za novinare u Stejt departmentu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ostin, koji je prvi visoki američki zvaničnik koji je prokomentarisao curenje, saopštio je da je Pentagon upoznat sa dokumentima objavljivanim 28. februara i 1. marta, ali da nije siguran da li postoje drugi dokumenti koji su ranije postavljani na internetu.

„To su stvari koje ćemo saznati tokom nastavka istrage“, dodao je Ostin.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns rekao je da vlada SAD veoma ozbiljno shvata curenje dokumenata i da su „Pentagon i Ministarstvo pravde pokrenuli intenzivne istrage da utvrde šta se dogodilo“.

„Moramo izvući pouke iz toga i o načinima kako možemo pooštriti procedure“, zaključio je Berns.

BONUS VIDEO Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu