Foto:EPA-EFE/JASON SZENES

Filmski mogul Harvi Vajnstin, koji je na izdržavanju 23-godišnje zatvorske kazne zbog silovanja, suočava se za još šest novih optužbi za seksualne napade počinjene u Los Anđelesu između 2004. i 2010. godine. Nove optužbe ga terete za tri silovanja i tri prisile na oralni seks koje su se, kako se navodi u optužnici, dogodile na Beverli Hllsu u razmaku od šest godina.

Prva optužba za silovanje je vezana za jednu od četiri poznate žrtve Vajnstina, a to se navodno dogodilo u periodu između septembra 2004. godine i septembra 2005. godine. Ostale krivične prijave se odnose na novu, petu žrtvu koja ga optužuje za silovanje u dva navrata i to u periodu od novembra 2009. godine do novembra 2010. godine.

Ovaj filmski producent je prvo optužen za silovanje jedne žene i seksualno zlostavljanje druge. U pitanju su odvojeni incidenti iz 2013. godine. Zatim je okružno tužilaštvo Los Anđelesa slučaj proširilo optuživši ga i za seksualno zlostavljanje još jedne žene u hotelu koje se dogodilo u maju 2010. godine. Nakon toga su usledile nove optužnice.

Ukoliko bude osuđen po svih 11 tačaka optužnice s kojima se trenutno suočava u Los Anđelesu, Vajnstin bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom dugom 140 godina, rekao je okružni tužilac iz Kalifornije.

U martu ove godine Vjnstin je osuđen  na 23 godine zatvora.

Suđenje Vajnstinu je postalo najznačajniji krivični slučaj pokreta #MeToo koji je pokrenut 2017. godine nakon što je niz poznatih ličnosti javno priznao da su doživele seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i silovanje tokom karijere, prenose agencije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare