Foto: Kyodo/via REUTERS

Bivši premijer Japana Šinzo Abe ubijen je dok je držao predizborni govor na zapadu zemlje. Kako je događaju na koji je Abe došao prisustvovao veliki broj novinara i fotoreportera, svet su vrlo brzo obišle potresne i uznemirujuće fotografije krvoprolića.

Na jednoj od fotografija vidi se kako bivši premijer leži na zemlji dok je njegova bela košulja natopljena krvlju.

Foto: Kyodo/via REUTERS

Japanska televizija NHK emitovala je snimak na kojem se vidi trenutak kada se Abe srušio na ulici, a nekoliko radnika obezbeđenja trči prema njemu. Na tom snimku vidi se kako se Abe drži se za grudi kada se srušio. Imao je dve prostrelne rane – na grudima i vratu.

Na sledećoj fotografiji pored Abe, koga uvode u ambulantna kola, vide se lica gomile zabrinutih Japanaca, koji strahuju za život bivšeg funkcionera, koji je svega nekoliko sati ksnije podlegao povredama.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Podsetimo, ubrzo nakon pucnjave indentifikovan je ubica bivšeg premijera – Tetsuji Jamagami (41).

Pročitajte još:

Jamagami  je rekao policiji da nije bio zadovoljan bivšim japanskim premijerom i da je nameravao da ga ubije, javila je nacionalna televizija NHK, pozivajući se na policiju.

Inače, Abe je tog dana u gradu Nara održao predizborni govor uoči izbora za gornji dom koji se održavaju u nedelji kada su se začuli pucnji.

Ko je bio Abe?

Šinzo Abe je japanski političar koji je bio premijer Japana i predsednik Liberalno-demokratske partije od 2006. do 2007. godine, a zatim ponovo od 2012. do 2020. godine. Abe je takođe bio premijer Japana sa najdužim stažom i tako je prvi premijer Japana koji je posetio Srbiju 2018. godine.

Abe je bio konzervativac koji je naširoko opisan kao desničarski japanski nacionalista. Abeov mandat na mestu premijera Japana je bio poznat po ekonomskoj politici njegove vlade, koja je dalje pratila fiskalne stimulacije, monetarno popuštanje i strukturne reforme u zemlji.

Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Ostavio je neizbrisiv trag  iu spoljnoj i ekonomskoj politici zemlje – jačanjem veza sa japanskim saveznicima u inostranstvu i pokušajem da revitalizuje japansku ekonomiju svojom politikom „abenomike“. Imao je burne mandate, opterećene političkim kontroverzama i pogoršanjem odnosa sa susedom Južnom Korejom.

Bivši premijer Japana je rođen u Tokiju u istaknutoj političkoj porodici. Njegov deda Nobusuke Kiši bio je premijer u periodu 1957-1960. gdine, dok je njegov otac Šintaro Abe bi ministar spoljnih poslova 1982-1986. godine.

Bogatstvo bivšeg premijera Abea se procenjuje na 10 miliona dolara u 2022. godini. Veruje se da je mesečno zarađivao oko 70.000 dolara, a da je godišnje inkasirao i više od milion dolara.

Sva dešavanja iz Japana pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Atentat na Šinzo Abea u Japanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar