Izrael-Iran Foto: Shutterstock

Iran je večeras pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova kojima će biti potrebno nekoliko sati da stignu do Izraela, a premijer te zemlje Benjamin Netanjahu poručio je da je Izrael spreman. Nakon dronova, Teheran je lansirao na Izrael i balističke rakete , a napadu se priključio i Hezbolah. Osim Izraela, Liban, Jordan i Irak su takođe zatvorili svoj vazdušni prostor. Večeras se sastao izraelski ratni kabinet, a povodom ovog napada oglasio se i IDF kao i Bela kuća. Povodom iranskog napada u toku je sastanak Džozefa Bajdena sa timom za nacionalnu bezbednost, a američka avijacija je već presrela neke od dronova.

Sirene za vazdušnu opasnost u Jerusalimu

Širom južnog Izraela večeras su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost usled napada Irana, javljaju lokalni mediji. Sirene su se oglasile u Beršebi, Dimoni, Nevatimu i drugim oblastima, prenosi Tajms of Izrael, a CNN javlja da su se sirene oglasile i u Jerusalimu.

Američka avijacija presrela Iranske dronove 

Američke vazdušne snage na Bliskom istoku presreli su neke iranske dronove, izjavila su dva američka zvaničnika koje CNN nije imenovao, prenosi N1.

Izvori nisu precizirali na koji način su Sjedinjene Američke Države presrele dronove i gde se to dogodilo, piše CNN.

Pre toga, Al Arabija je izvestila da su SAD presrele „nekoliko ciljeva iznad Sirije i Iraka“.

Senator Rodžer Viker, republikanac u Odboru za oružane snage, ranije je saopštio: „Ovo je trenutak kada Sjedinjene Američke Države treba da pokažu da stojimo zajedno sa našim saveznicima… Moramo se pridružiti Izraelu kako bismo agresiju Irana suočili sa odlučnim akcijama i snagom“.

Iran je potvrdio da je lansirao veliki broj dronova ka Izraelu. Lansirane su, kako je navedeno, i balističke rakete.

Izraelski mediji: Britanski avioni spremni da presretnu dronove

Britanski borbeni avioni, bazirani na jugu Kipra, spremni su da polete kako bi presreli iranske bespilotne letelice, prenose izraelski mediji.

Borelj i Mišel osudili napad

Evropska unija najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

„Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti“, naveo je Borelj na platformi X.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe je oštro osudio napad koji je pokrenuo Iran na Izrael i poručio da se mora učiniti sve da se spreči dalja regionalna eskalacija.

Iranski i libanski narod slave na ulicama

Kako se može videti na snimku koji je The International Independent objavio na društvenoj mreži Iks, na ulicama Teherana okupljaju se ljudi koji uz sastave i skandiranja pružaju podršku njihovoj zemlji povodom napada na Izrael.

U toku su proslave i na ulicama Libana

U toku sastanak Bajdena i tima za nacionalnu bezbednost

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se večeras sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi izvršili procenu napada Irana na Izrael, prenosi Si-En-En pozivajući se na američkog zvaničnika. Kako navodi, sastanak u Beloj kući je u toku.

Kako se navodi, ministar odbrane Lojd Ostin, državni sekretar Entoni Blinken i načelnik generalštaba general Čarls Braun biti na sastanku, zajedno sa Salivenom i Fajnerom.

Egipat izrazio zabrinutost

Egipat je večeras izrazio zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Irana i Izraela i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

„Arapska Republika Egipat izražava duboku zabrinutost zbog lansiranja iranskih dronova kamikaza protiv Izraela i znakova opasne eskalacije između dve zemlje“, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je pozvalo na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla dalja nestabilnost i tenzije u regionu.

Upozorenje Irana: „Odgovorićemo svakome“

Teheran će odlučno odgovoriti svakoj zemlji koja otvori svoj vazdušni prostor ili teritoriju za napade Izraela na Iran, upozorio je večeras iranski ministar odbrane Mmohamad Reza Aštijani. Upozorenje je objavila iranska poluzvanična agencija Mehr, a preneo Rojters.

Čuju se prve sirene u Izraelu

Sirene su se oglasile na severu Izraela, saopštile su Odbrambene snage Izraela.

Dodaju da se sirena oglasila uoči predstojećeg napada dronova i projektila koje je lansirao Iran.

Prethodno je portparol IDF kontraadmiral Danijel Hagari rekao građanima da moraju ući u sklonište i ostati tamo najmanje 10 minuta ako se u njihovoj oblasti oglasi sirena. „Obavestićemo vas ako budete morali da ostanete u skloništu duži vremenski period“, dodao je on.

Počeo sastanak Netanjahua s vrhom vojske

Hezbolah lansirao rakete

Sa teritorije južnog Libana militantna grupa Hezbolah lansirala je rakete u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir. Trenutno nema informacija o šteti ili povređenima u ovom raketnom napadu, javlja Tajms of Izrael.

Teheran ispalio i balističke rakete

Kako Rojters javlja, pozivajući se na iransku državnu novinsku agenciju, Teheran je ispalio prvi talas balističkih raketa ka Izraelu.

Balističke rakete ispaljene su na ciljeve „duboko na okupiranim teritorijama“, javlja agencija IRNA. Takvim raketama potrebno je desetak minuta da stignu do teritorije Izraela, za razliku od prethodno ispaljenih dronova kojima je potrebno i po nekoliko sati, prenosi CNN.

ABC njuz: Šalje se još 500 dronova na Izrael

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je za ABC njuz da se očekuje da će na Izrael biti lansirano od 400 do 500 dronova i raketa iz Iraka, Sirije, južnog Libana i od strane jemenske militante grupe Huti.

Sirija u stanju pripravnosti

Sirija je stavila u stanje povišene pripravnosti svoje odbrambene sisteme zemlja-vazduh tipa Pancir oko glavnog grada Damaska i glavnih vojnih baza za slučaj eventualnog izraelskog napada, kažu vojni izvori.

Kako navode, očekuje se da će Izrael izvesti udare na baze i strukture gde je stacionirana proiranska milicija, prenosi Rojters.

I Irak zatvorio vazdušni prostor

Nakon Jordana večeras je i Irak privremeno zatvorio svoj vazdušni prostor, javljaju svetski mediji.

Opširnije o ovoj vesti čitajte ovde.

Iranski vrhovni vođa: „Izrael će biti kažnjen“

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je danas da će izraelski režim biti kažnjen za napad na iranski konzulat u Damasku.

„Napad na naš konzulat je napad na naše tlo. Takav stav je zajednički za ceo svet. Zlonamerni cionistički režim je napravio pogrešan potez u ovom slučaju. Treba da bude kažnjen i biće kažnjen“, rekao je Hamnei u video-obraćanju objavljenom na društvenoj mreži Iks.

Britanski premijer se oglasio 

U svom saopštenju koje je objavio i na društvenoj mreži Iks, Britanski premijer Riši Sunak je „najoštrije“ osudio napad Irana.

U saopštenju je britanski premijer rekao da je napad dronovima i raketama bio „nepromišljen“ i da će Velika Britanija nastaviti da se „zalaže za bezbednost Izraela“.

Lansiran treći talas dronova

Teheran je lansirao treći talas dronova prema izraelskoj teritoriji, izvestili su lokalni mediji, prenosi Tajms of Izrael.

Očekuje se da će prvi iranski dronovi doći do Izraela za nešto više od dva sata. Drugi talas šahed dronova trenutno se nalazi iznad iračkog vazdušnog prostora.

Više od 100 dronova lansirano je u tri talasa iz Irana ka Izraelu, procenile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Na Izrael ispaljene i desetine krstarećih raketa

Kako javljaju iranski mediji, vazdušno-kosmičke snage Korupusa iranske revolucionarne garde ispalile su danas, pored stotina dronova, i desetine krstarećih raketa na Izrael.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost o posvećenosti SAD

Savetnik SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan istakao je, tokom razgovora sa izraelskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Cačijem Hanegbijem, „gvozdenu posvećenost“ Vašingtona bezbednosti Izraela.Kako prenosi Tajms of Izrael, Salivan je ranije danas razgovarao sa Hanegbijem u vezi sa očekivanim iranskim napadom.

„Tokom razgovora, ponovio sam gvozdnu posvećenost SAD bezbednosti Izraela“, naveo je Salivan na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Oglasila se Bela kuća

Predsednik Džo Bajden redovno dobija obaveštenja o napadu dronom koji je pokrenuo Iran, saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik je prekinuo vikend putovanje u Delaver da bi se vratio u Vašington.

Nakon što sleti, sastaće se sa zvaničnicima nacionalne bezbednosti i članovima svog kabineta u Beloj kući.

Bajden je juče upozorio Iran na odmazdu, čak i kada je predvideo da bi napad mogao biti neizbežan. „Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspeti“, rekao je on.

Američki general CENTCOM-a hitno napustio Izrael

Komandant Američke centralne komande (CENTCOM), general Majkl Kurilja, hitno je napustio Izrael, javio je Foks njuz. Arapski mediji navode da se Kurilja verovatno zaputio ka Jordanu, a na društvenim mrežama je prikazano kako je njegov avion poleteo iz Tel Aviva ka Jordanu.

Lansiran drugi talas dronova iz Irana ka Izraelu

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, preneo je Tajms of Izrael pozivajući se na iranske medije

Desetine bespilotnih letelica lansirano je prethodno u prvom talasu sa iranske teritorije prema Izraelu, preneli su izraelski mediji.

IDF prati dronove lansirane iz Irana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da prate desetine dronova koji su lansirani iz Irana ka izraelskoj teritoriji. “Protivazdušna odbrana je u visokoj pripravnosti, kao i avioni vazduhoplovstva i brodovi mornarice koji su u misiji da zaštite nebo zemlje“, navodi se u saopštenju.

Sastaje se Izraelski ratni kabinet

Izraelski ministar odbrane Joav Galant trenutno sprovodi procenu operativne situacije sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske, general-majorom Hercijem Halevijem i visokim članovima odbrambenog establišmenta, uoči večerašnjeg sastanka ratnog kabineta, prenosi Tajms of Izrael.

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac odložio je sutrašnju posetu Mađarskoj i Austriji zbog bezbednosne situacije, koja uključuje nekoliko sastanaka sa predsednikom Mađarske, kancelarkom Austrije i ministrima spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

Opširnije čitajte ovde.

Nestanak struje u Tel Avivu

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.

Sajber hakerska grupa pod imenom „Sajber osvetnici“ je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim delovima „okupiranih teritorija“.

Grupa je naglasila da je izvela ovaj sajber napad od juga ka severu kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.

Cela vest na linku.

Oglasio se portparol IDF-a

Portparol Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) Danijel Hagari potvrdio je da je večeras počeo iranski napad na Izrael i da će dronovima biti potrebno nekoliko časova da dolete do izraelskog vazdušnog prostora, dodajući da su GPS servisi nedostupni na više lokacija u zemlji.

Obratio se Netanjahu

Netanjahu je pre nekoliko minuta na konferenciji za novinare objavio da je Izrael spreman.

„Prethodnih nekoliko nedelja Izrael se spremao za mogućnost direktnog napada iz Irana, a naša protivvazdušna odbrana je raspoređenja. Spremni smo za svaki scenario, kako za napad, tako i za odbranu“, poručio je Netanjahu.

Jordan zatvorio vazdušni prostor

Jordan će privremeno zatvoriti svoj vazdušni prostor za sve avione koji dolaze, odlaze i tranzitiraju, navodi jordanska državna agencija Al-Mamlaka usred pretnje od iranskog napada na Izrael. Zatvaranje vazdušnog prostora Jordana počinje večeras, a nije poznato do kada će važiti ovo pravilo, javlja Tajms of Izrael.

Opširnije u posebnoj vesti.

Iran pokrenuo napad na Izrael

Iran je pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, a premijer Izraela Benjamin Netanijahu poručio je da je Izrael spreman, preneo je Tajms of Izrael.

Procena je, dodaje izraleski list, da će dronovima biti potrebno nekoliko časova da dolete do Izraela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare