Himalaji poplave Foto:Tanjug/

Više od 100 ljudi vodi se kao nestalo na severoistoku Indije nakon što je jaka kiša izazvala izlivanje glacijalnog jezera, što je dovelo do bujičnih poplava koje su zahvatile Sikim na Himalajima, usmrtivši najmanje 19 osoba.

Kako je preneo CNN, vodostaj reke Testa u Sikimu, podižući nivo vode za oko pet centimetara, a takođe je „odnesena“ i brana Čungtang, poznata kao brana Testa 3, koja je deo velikog hidroenergetskog projekta u državi.

Oštećeni su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da je onemogućeno i snabdevanje pijaćom vodom.

Ekološki osetljiv region Himalaja sklon je bujičnim poplavama i klizištima i naučnici navode da ekstremno vreme postaje sve češće i intenzivnije sa naglim klimatskim promenama.

Jezero Lonak je veliko glacijalno vodeno telo u obliku metka koje se nalazi u podnožju glečera koji se topi.

Himalaji poplave Foto:Tanjug/AP Photo/ Pradeep Kumar

Više od 60 odsto vode koja se nalazila u jezeru je iscurila nakon ekstremnih padavina. Fenomen pucanja jezera se dešava kada dođe do pucanja glacijalnog jezera ili kada zemljište oko njega ili led popusti, na taj način jezero „pukne“ i voda odlazi niz planinu.

Pročitajte još...

Jedan satelitski snimak snimljen 28. sepmtebra prikazuje jezero sa oko 167,4 hektara vode, dok drugi snimak, od 4. oktobra, pokazuje smanjenje jezera, sa oko 60,3 hektara vode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare