Foto: Vesna Lalić

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo da je 12. avgusta od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražilo zabranu ulaska, samim tim i trajno udaljenje iz Crne Gore "persone non grata" Vladimira Božovića.

„Povodom najnovijeg slučaja njegovog neistinitog i formalnog predstavljanja kao ambasadora, zatražili smo diplomatskim kanalom objašnjenje od Ambasade Republike Srbije u Podgorici i dobili odgovor da je on ambasador sve dok predsednik Srbije ne donese ukaz o njegovom opozivu sa dužnosti“, saopštilo je Ministarstvo na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Dodaje se i kako „persona non grata Vladimir Božović, kontinuirano, a sada i u Danu žalosti, sramotno vređa građane Crne Gore i nipodaštava njen međunarodno-pravni subjektivitet“.

Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić je danas uputio Urgenciju MUP-u Crne Gore i, kako se navodi, ponovo zatražio promptnu zabranu ulaska i udaljenje Božovića ukoliko je na teritoriji Crne Gore, shodno zakonskim nadležnostima MUP-a.

Podsetimo, na adresu kabineta predsednika Crne Gore dostavljeno je pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića crnogorskom kolegi Milu Đukanoviću povodom tragedije na Cetinju, upućeno sa adrese bivšeg ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića.

Iz Đukanovićevog kabineta je tim povodom saopšeno da taj potez predstavlja još jedan čin nepoštovanja institucija Crne Gore.

„Neprihvatljivo je da i tragičan događaj na Cetinju Božović koristi da nastavlja sa svojom praksom lažnog predstavljanja i kršenja međunarodnih konvencija“, kaže se u saopštenju.

Božović je odlukom Vlade Crne Gore u novembru 2020. godine proglašen personom non grata.

BONUS VIDEO: Izbacivanje putnika iz Crne Gore, iz aviona u Švedskoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare