Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Oružje koje je SRJ očajnički želela da nabavi tokom NATO agresije 1999. godine uskoro stiže u Ukrajinu. Kako piše "Njujork tajms", u ratu u Ukrajini nastupila je nova faza nakon odluke Slovačke da Ukrajini dopremi sistem protivvazdušne odbrane iz sovjetske ere S-300. Ovaj potez vlasti u Bratislavi donet je uz blagoslov SAD.

Dok se ruske snage regrupišu i spremaju za novu ofanzivu, zapadni saveznici pokušavaju na sve načine da ojačaju ukrajinsku odbranu, piše „Tajms“.

U ranoj fazi invazije, NATO zemlje su brzo poslale rakete manjeg dometa poput „džavelina“ i „stingera“, koje su lake i prenosive, a bile su veoma efikasne u uništavanju ruskih aviona.

Međutim, zapadne vlade su sada spremne da šalju teže naoružanje koje će biti od veće koristi za bitku za Donbas, među kojima su i tenkovi i raketni sistemi većeg domta poput S-300, sistem zemlja-vazduh ruske proizvodnje koji se koristi za obaranje neprijateljskih aviona.

„Naš pristup evoluira na osnovu realnosti na terenu“, rekao je ministar odbrane Litvanije Margiris Abukevičijus.

Berlin je juče najavio da će obezbediti 120 oklopnih vozila, kao i nove raketne sisteme koji za mete imaju brodove.

Britanski premijer Boris Džonson najavio je vojnu pomoć u vrednosti od 130 miliona dolara.

Zapadni zvaničnici sve više smatraju da će se ovaj rat otegnuti i prerasti u sukob dve velike armije, jer nijedna strana ne pokazuje znakove odustajanja od borbe. To znači da se menja i vrsta oružja koja je Ukrajini u ovom ratu potrebna. Komandantima iz Kijeva potrebni su PVO sistemi i rakete kakve nemaju kako bi odbranili istok zemlje.

Foto:AP;AFP;Reuters; Profimedia

Bajdenova administracija dosad nije bila spremna da Ukrajini preda oružje koje bi moglo da dosegne duboku teritoriju Rusije, iako neki stručnjaci kažu da bi onesposobljavanje ruskih aerodroma pomoglo šansama Ukrajinaca da izdrže novu ofanzivu, piše „Njujork tajms“.

Ipak administracija je prošle nedelje najavila da će zajedno sa saveznicima raditi na tome da se ukrajinskim snagama u Donabsu dopreme tenkovi sovjetske proizvodnje.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Ukrajinske trupe su već obučene da koriste oružje sovjetske proizvodnje kakvo je bilo u upotrebi na celoj teritoriji Varšavskog pakta tokom Hladnog rata. NATO članice na istočnim granicama saveza imaju ogromne rezerve ovog oružja koje je i dalje u upotrebi, a spremni su da ga ustupe Ukrajini ako za njega dobiju noviju zamenu.

Dobar primer je upravo S-300. U zamenu za ovaj sistem, Amerika je najavila da će Slovačkoj dostaviti sistem Patriot.

Kako piše „Njujork tajms“, još uvek nije poznato da li je S-300 već stigao na front.

Ukrajinci sistem već imaju u svom inventaru i znaju kako da ga koriste. S-300 će im omogućiti da se brane od ruskih aviona koji napadaju odjednom.

„To je dodatni kapacitet za vojsku. To je veoma precizan sistem“, rekao je prenzinisani general Frederik Hodžis, nekadašnji komandant američkih snaga u Evropi.

Sva dešavanja u Ukrajini pratite u našem blogu uživo.

Bonus video: Vožnja kroz razrušeni Marijupolj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare