Veliki sukob Rusije i Ukrajine sve se više seli na anektirano poluostrvo Krim. Upravo je ovo strateški ključno mesto i za Ruse i za Ukrajince česta meta napada, od kojih je poslednji bio usmeren na Krimski most. Ovaj most poznat i kao "Putinov ponos" jer je upravo ruski predsednik naložio njegovu izgradu kada je anektirao Krim, važan je za linije snabdevanja jer povezuje poluostrvo sa Rusijom. Ukrajinci su toga svesni, pa je upravo most česta meta napada, iako Kijev zvanično ne želi da prizna da stoji iza njih.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da su Krimski most u ponedeljak u 3.05 ujutru napala dva ukrajinska bespilotna plovila. Ovakve navode potvrđuje i izjava neimenovanog izvora iz bezbednosne službe Ukrajine, dok zvanični Kijev nije niti potvrdio, niti negirao navode o umešanosti. U napadu je poginulo dvoje ljudi, mladi bračni par, dok je povređena njihova maloletna ćerka.

„Usled počinjenog terorističkog akta oštećena je putna komponenta Krimskog mosta. Istovremeno, dve odrasle osobe su poginule, a jedno dete je povređeno“, navedeno je u saopštenju ruskog Nacionalnog antiterorističkog komiteta.

Foto:Tanjug/Investigative Committee of Russia via AP

Istražitelji utvrđuju umešane u organizovanje „terorističkog akta“ iz redova ukrajinskih specijalnih službi i oružanih formacija, saopštila je pres-služba Istražnog komiteta.

Drumski saobraćaj preko mosta na Krimu je juče obustavljen, a železnički saobraćaj je ponovo uspostavljen u toku dana.

Izvor tvrdi: Ukrajinci su napali most

Istovremeno, BBC prenosi izjavu neimenovanog izvora iz bezbednosnog sektora Ukrajine, koji potvrđuje da Kijev stoji iza napada.

„Most je napadnut dronovima sa površine vode. Bilo je teško doći do mosta, ali je na kraju bilo moguće“, rekao je neimenovani izvor.

Ukrajinska bezbednosna služba izdala je i saopštenje o napadu na Krimski most, u kom nisu otvoreno priznali da je njihova agencija bila ta koja stoji iza incidenta, ali u saopštenju se nagoveštava uloga Kijeva u tome.

Foto:Tanjug/AP Photo

„Svi detalji u vezi sa eksplozijom biće objavljeni nakon pobede Ukrajine u ratu“, naveli su oni.

U međuvremenu, reagovali su brojni ruski zvaničnici među kojima je i portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona, kao i zvanična Moskva, za napad optužuju Ukrajinu.

Zaharova: U sve umešane strane službe

Zaharova je izjavila da su odluku o napadu na Krimski most doneli ukrajinski zvaničnici i vojska, uz, kako je navela, učešće američkih i britanskih obaveštajnih službi.

„Napad na Krimski most izveo je kijevski režim. Ovaj režim je teroristički i ima sve oznake međunarodne organizovane kriminalne grupe“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Krimski most Foto:Tanjug/Investigative Committee of Russia via AP

Ona je dodala da odluke donose ukrajinski zvaničnici i vojska, uz „direktno učešće američkih i britanskih obaveštajnih agencija i političara“.

Napadi na most

Krimski most je teško oštećen 8. oktobra prošle godine kada je eksplodirala cisterna sa gorivom i uništila veliki deo puta. Ranije ovog meseca, zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar dala je, kako se činilo, najjasnije priznanje do sada da su ukrajinske snage odgovorne za oktobarski napad.

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

„Pre 273 dana (mi) smo pokrenuli prvi udar na Krimski most kako bismo poremetili rusku logistiku“, objavila je Malijar na Telegramu 9. jula, navodeći ukrajinska dostignuća od početka ruske invazije.

Zašto je most važan?

Ova struktura od skoro 20 kilometara, poznata i kao Kerčki most, najduža je u Evropi i nosi i drumski i železnički saobraćaj. Takođe služi kao vitalni logistički čvor za vojsku Moskve u ratu protiv Ukrajine. Most ima ogroman strateški i simbolički značaj za Rusiju, koja je izgradila strukturu po ceni od oko 3,7 milijardi dolara nakon što je Moskva nelegalno anektirala Krim 2014.

POGLEDAJTE JOŠ:

Most je ključna arterija za snabdevanje Krima svakodnevnim potrebama i zalihama za vojsku, pored goriva i robe za civile. Ruski vojni konvoji su redovno koristili most kako bi pomogli punoj invaziji na Ukrajinu — prevozeći vozila, oklop i gorivo.

Zbog linija snabdevanja, ali i lične sujete, jasno je zašto je most važan Vladimiru Putinu. Sa druge strane, ukrajiski zvaničnici ne kriju da žele da povrate kontrolu nad poluostrvom.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pre par meseci jasno je poručio – „na Krimu je počelo, tamo će se i završiti“.

BONUS VIDEO Osveta za Krimski most? Ruska vojska napala Zaporožje u tri sata ujutru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar