Trels Lund Poulsen, ministar odbrane Danske Foto: Shutterstock, EPA-EFE/PIOTR NOWAK

Francuski topovi, minobacači i njihova municija biće finansirani novom danskom donacijom Ukrajini od 2,3 milijarde kruna (308 miliona evra), saopštile su danske vlasti.

„Ukrajina traži artiljerijske i minobacačke sisteme“, izjavio je ministar odbrane Trels Lund Poulsen.

Danska je četvrti najveći donator vojne pomoći Ukrajini, prema nemačkom Institutu za svetsku ekonomiju iz Kila. Danska upućuje donacije preko svog fonda za Ukrajinu, koji je procenjen na oko 69,1 milijardu kruna (9,2 milijarde evra).

„Te donacije su upućene u saradnji sa našim saveznicima i predstavljaju važan signal da podržavamo Ukrajinu“, rekao je ministar.

Topovi Cezar će biti finansirani u saradnji sa Francuskom, a artiljerijske granate od 155 mm sa Estonijom i Češkom, saopštilo je dansko ministarstvo.

Francuska je u januaru osnovala „artiljerijsku koaliciju“, koja okuplja više od 50 zemalja kako bi podržala Ukrajinu i obezbedila finansijska sredstva za kupovinu dodatnih 12 topova, koje proizvodi Nekster (francusko-nemačka grupa KNDS), pozivajući svoje saveznike da finansiraju druge.

Danska, jedan od najlojalnijih saveznika Ukrajine, zaključila je krajem februara desetogodišnji sporazum o bezbednosti sa Kijevom, posle sličnih sporazuma koje su potpisali Berlin, London i Pariz.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar