Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Jeziva smrt 20-godišnje devojke u glavnom gradu Indije Delhiju 1. januara šokirala je zemlju.

Novinski izveštaji kažu da se devojka, koja je bila menadžer raznih dešavanja, vraćala sa posla u ranim novogodišnjim satima kada se njen skuter sudario sa automobilom.

Policija kaže da je vozač automobila, u kojem su bila još četiri putnika, nastavio da ide kilometrima, vukući telo nesrećne žene.

Pojavilo se nekoliko snimaka sa nadzornih kamera na kojima se vidi telo ispod automobila.

Saobraćajne nesreće su nažalost uobičajene u Indiji – i ubiju stotine hiljada ljudi svake godine – ali ovaj posebno užasan slučaj privukao je nacionalnu pažnju i izazvao široku medijsku pokrivenost.

List Indijan ekspres objavio je da je telo žene automobil vukao duž puta skoro sat vremena, a da su svedoci najmanje pet puta zvali policiju pre nego što je telo locirano. To što se sve to dogodilo u Novoj godini – kada su hiljade policajaca bile raspoređene da patroliraju putevima Delhija – samo je dodalo pitanja oko ovog slučaja.

Petorica muškaraca u automobilu su u policijskom pritvoru i još nisu dali izjave.

Dok policija nastavlja istragu – federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je naredilo brzu istragu, a porodica nesrećne devojke kaže da je zapanjena.

„Moja ćerka je bila veoma vesela. Volela je da pravi Instagram Rils“, rekla je njena majka za BBC Hindi.

Ova 20-godišnjakinja je takođe bila jedini član porodice koji je radio – otac joj je umro pre nekoliko godina, a majka je morala da prestane da radi zbog bolesti.

„Nemamo novca ni da obavimo njene poslednje obrede“, rekla je njena majka.

Porodica mrtve devojke tvrdi da je bila seksualno zlostavljana jer je njeno telo bilo golo kada je pronađeno – ali policija je rekla da obdukcijski izveštaj to ne pokazuje.

„Sve povrede su nastale usled udara tupim predmetom, a verovatno i saobraćajne nesreće i vučenja. Takođe, izveštaj ukazuje da nema povreda koje bi ukazivale na seksualni napad“, navodi se u saopštenju visokog policijskog zvaničnika Delhija Sagara Prita Hude.

On je rekao da je uzrok smrti „šok i krvarenje usled povrede glave, kičme, leve butne kosti i donjih udova“.

Policija je takođe saopštila da je locirala još jednu ženu koja se vozila sa žrtvom kada je došlo do sudara – druga žena je pobegla u strahu i sada pomaže policiji.

„Glasna muzika ugušila vriske“

Policija je saopštila da je istraga počela nakon što su u nedelju ujutro primili dva poziva – jedan u vezi sa ženom koju je vukao automobil Maruti Baleno, a drugi nakon što je telo žene pronađeno kako leži na putu u severnom Delhiju.

Automobil su pronašli nakon što su pokrenuli poteru i uhapsili optužene.

PROČITAJTE JOŠ:

Petorica muškaraca optužena su za ubistvo i izazivanje smrti iz nehata, rekao je komesar Huda.

Optuženi je automobil pozajmio od prijatelja da ga vozi u noći između 31. decembra i 1. januara, saopštila je policija.

Dodali su da su optuženi rekli da su se uspaničili nakon što su udarili u skuter i odjurili ne shvatajući da se telo žene vuklo sve vreme.

Policija je saopštila da će muškarci biti odvedeni na mesto zločina kako bi „verifikovali svoju verziju događaja“ i da će automobil pregledati tim forenzičara. Zvaničnici su takođe rekli da će koristiti lutku da pokušaju da ponove ono što se dogodilo.

Optuženi tvrde da nisu čuli vriske žrtve jer su u automobilu puštali glasnu muziku. U izveštajima se navodi da su muškarci bili pijani.

Igra političke krivice

Slučaj je takođe izazvao politički sukob u glavnom gradu.

Stranka Aam Aadmi (AAP), koja upravlja Delhijem, protestuje protiv savezne vlade zbog onoga što nazivaju slabim obezbeđenjem u gradu. AAP nema nikakvu kontrolu nad gradskom policijom, koja odgovara federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Foto:EPA-EFE/HARISH TYAGI

U ponedeljak su članovi stranke protestovali ispred kancelarije podguvernera VK Saksene, zahtevajući njegovu ostavku zbog tog pitanja. Savezna vlada imenuje zamenika guvernera Delhija.

Obraćajući se medijima, portparol AAP-a Saurabh Bhardvaj takođe je naveo da je jedan od petorice optuženih bio član vladajuće Bharatia Janata Partije (BJP) i optužio gospodina Sakena i policijske zvaničnike da „namerno prikrivaju ove informacije“.

Ranije tokom dana, glavni ministar Arvind Kejrival je u tvitu zatražio da se protiv optuženih preduzme „primerna akcija“, dodajući da ne treba pokazivati popustljivost prema njima čak i ako imaju „visoke političke veze“.

Ministar unutrašnjih poslova Amit Šah nije direktno odgovorio na kritike AAP-a, ali je navodno razgovarao sa policijskim komesarom i naredio brzu istragu incidenta.

U međuvremenu, gospodin Sakena je rekao da on nadgleda istragu. On je ranije rekao da je šokiran „monstruoznom bezosećajnošću počinilaca“.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar