Dvojica Rusa, koji tvrde da su bivši komandanti ruske plaćeničke paravojne Vagner grupe, u ispovestima za Gulagu.net - organizaciju za ljudska prava koja cilja korupciju i zločine u Rusiji, priznali su da su ubijali decu i civile kada su bili raspoređeni u brojne gradove u Ukrajini, na koju je Rusija 24. februara prošle godine izvršila invaziju.

U video intervjuima objavljenim na sajtu Gulagu.net, koji su potom preneli gotovo svi svetski mediji poput CNN-a, bivši ruski osuđenici Azamat Uldarov i Aleksej Savičev – koji su pomilovani dekretima ruskog predsednika prošle godine, opisali su svoje postupke u Ukrajini tokom ruske invazije.

CNN, kao i ostali zapadni mediji, nije mogao nezavisno da potvrdi njihove tvrdnje ili identitet na snimcima, ali je pribavio ruske dokumente koji pokazuju da su pušteni na slobodu po predsedničkom pomilovanju u septembru i avgustu 2022. godine.

Grupa Vagner je ruska privatna plaćenička organizacija koja se bori u Ukrajini, a predvodi je oligarh i blizak saradnik Vladimira Putina – Jevgenij Prigožin.

On je regrutovao desetine hiljada boraca iz ruskih zatvora, nudeći slobodu i novac nakon šestomesečne borbe u Ukrajini. Zapadni obaveštajni zvaničnici i zatvorske grupe procenjuju da je regrutovano između 40.000 i 50.000 muškaraca.

Uldarov je tako u ispovesti za Gulagu.net, opisao kako je pucao i ubio petogodišnju ili šestogodišnju devojčicu.

„To je bila odluka uprave. Nisam smeo nikoga da pustim živog, jer je komanda bila da ubijem sve što mi se nađe na putu“, rekao je on.

Prema navodima Gulagu.net, svedočenja su data osnivaču i ruskom disidentu Vladimiru Osečkinu u periodu od nedelju dana.

„Želim da Rusija i drugi narodi znaju istinu. Ne želim rat i krvoproliće. Vidiš da držim cigaretu u ovoj ruci. Ovom rukom sam izvršavao naređenja i ubijao decu“, rekao je Uldarov, opisujući zašto je uopšte pristao da govori o zločinima u Ukrajini.

Uldarov je rekao da su u istočnim ukrajinskim gradovima Soledaru i Bahmutu – koji su u središtu nekih od najžešćih borbi – Vagnerovim plaćenicima „data komanda da sve unište“.

„Postoji nadređeni svim komandantima – to je Prigožin, koji nam je rekao da ne dozvolimo nikome da izađe odatle i da sve uništimo“, dodao je on.

Foto: Profimedia, EPA-EFE

Istovremeno, Aleksej Savičev tvrdi kako je dobio naređenje da ubije sve muškarce u jednom delu Ukrajine.

Savičev je opisao kako su „dobili naređenje da pogube sve muškarce koji su imali 15 godina ili više“. Takođe je govorio o naređenjima da se „pomete cela kuća“.

„Nije bitno da li tamo ima civila ili ne. Kuću treba pomesti. Nije me briga ko je unutra. Bilo da se radi o kolibi ili kući, poenta je bila da se osigura da unutra ne ostane nijedna živa osoba. Možete me osuditi zbog ovoga. Neću prigovarati. Vaše je pravo. Ali i ja sam želeo da živim“, rekao je on.

Savičev je rekao da su Vagnerovi borci koji nisu poslušali naređenja ubijeni.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:REUTERS/Igor Russak

Šef Vagner grupe Prigožin potvrdio je na svom Telegram kanalu da je gledao delove snimka i zapretio odmazdom dvojici bivših borca.

„Što se tiče onoga što je Osečkin snimio, pogledao sam delove videa koje sam uspeo da nađem. Mogu da kažem sledeće: ako se barem jedna od ovih optužbi na moj račun potvrdi, spreman sam da odgovaram po bilo kom zakonu. Ali, ako nijedna ne bude potvrđena, poslaću spisak od 30-40 ljudi koji me pljuju kao Osečkin (postoji ceo spisak njih, uključujući i ološ koji je pobegao iz Rusije), koji je Generalno tužilaštvo Ukrajine u obavezi da mi preda na „pravično suđenje“, da tako kažem“, zapretio je osnivač Vagnera.

Kada je reč o navodima o pogubljenju dece, Prigožin kaže da „naravno nikada nije pucano na civile“.

„Došli smo tamo da ih spasimo od režima pod kojim su bili“, tvrdi osnivač Vagnera.

Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/AP Photo

Oštra reakcija Ukrajine

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, rekao je da Vagner grupa mora da snosi odgovornost za počinjene zločine.

„Ruski teroristi su priznali brojna ubistva ukrajinske dece u Bahmutu i Soledaru. Ispovest nije dovoljna. Mora postojati kazna. Čvrsta i poštena. I sigurno će biti. Koliko je još ovakvih zločina počinjeno?”, upitao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

U februaru, CNN je razgovarao sa dvojicom bivših Vagnerovih borca koji su opisali kako su regrutovani Vagnerovi osuđenici gurnuti na prve linije fronta.

U januaru je Ministarstvo finansija Amerike označilo Vagner grupu kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju i nametnulo niz novih sankcija transnacionalnoj mreži koja je podržava.

Američki Stejt department je istovremeno najavio niz sankcija koje su imale za cilj da onesposobe čitav niz Vagnerove ključne infrastrukture – uključujući avijacijsku firmu koju koristi Vagner, medijsku propagandnu organizaciju i Vagnerove zaštitne kompanije, rekao je nedavno američki državni sekretar Entoni Blinken.

BONUS VIDEO: Putin obišao ruske vojnike na prvoj liniji fronta u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare