Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Usled rastuće inflacije i povećanih troškova uvoza, ruski građani teškom mukom dolaze do osnovne namirnice za svako domaćinstvo, naročito u susret praznicima - kutije jaja.

Kremlj već mesecima insistira da se Rusija hrabro opire nizu mera sankcija nametnutih zemlji koja je u februaru 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu, ukazujući na rast koji je skočio na 5,5 odsto u trećem tromesečju, u poređenju sa 3,5 odsto u isto vreme 2022.

U novembru je prosečna cena jaja u Rusiji porasla za 40,29 odsto na godišnjem nivou, prema podacima ruske Federalne državne službe za statistiku (Rostat), prenosi Juronjuz.

Moskovljani svedoče o još vrtoglavijem rastu cena.

„Pre sam plaćao jaja 70 rubalja, a sada koštaju dvostruko više, između 130 i 140 rubalja“, rekao je Ilia Zaroubine, 21-godišnji student za AFP.

„Šokirana sam. Strašno je to što se događa s cenama. Ne samo za jaja, nego za sve proizvode“, rekla je Elizaveta Čalajevskaja, 76-godišnja penzionerka.

Kao odgovorna krizu, Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor u petak je odobrila uvoz jaja iz Turske, a rusko ministarstvo poljoprivrede predlaže šestomesečnu zabranu izvoza jaja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nagli rast cena jaja rezultirao je neobičnim scenama u regiji Belgorod gde su ljudi u redovima na poljoprivrednom sajmu čekali za jaja. Cene su bile puno niže nego u supermarketima, sudeći prema video zapisima na društvenim mrežama.

Jaja i majoneza ključni su sastojci tradicionalnih obroka na kraju godine, naročito ruske salate, nezaobilaznog jela za novogodišnje veče.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare