Foto: Shutterstock

Sud u Sibiru osudio je danas izdavača jednih ruskih novina na osam godina zatvora jer je njegov list pisao o ruskim napadima na civile u Ukrajini, javili su mediji i aktivisti za ljudska prava.

Sud u gradu Gorno-Altajsku je Sergeja Mihajlova, novinara u sibirskom regionu Altaja i izdavača lokalnog lista „Listok“, osudio zbog „širenja lažnih informacija“ o ruskoj vojsci.

Mihajlov je uhapšen u aprilu 2022. godine zbog objava na profilima „Listoka“ na društvenim mrežama i napisa na sajtu lista o ruskim napadima na civile u Ukrajini.

Ruska nezavisna novinska kuća Meduza je prenela da je Mihailov u završnoj reči na sudu rekao da je „svrha publikacije otkrivanje istine“ o ratu i „zaštita sunarodnika od sofisticiranih laži ruske državne propagande“.

Pročitajte još:

Po zakonu donetom kada je u februaru 2022. godine Moskva počela invaziju na Ukrajinu, kritikovanje rata je krivično delo.

Po cruskoj grupi OVD za ljudska prava koja prati politička hapšenja, više od 1.000 ljudi je od februara 2022. godine krivično gonjeno zbog antiratnih stavova.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare