Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelske vlasti su prijavile da su u sredu registrovale 4.000 novih infekcija koronavirusom, gotovo tri puta više nego sedam dana ranije.

Skok broja novozaraženih izazvan je novim omikron sojem koronavirusa, a broj aktivnih infekcija premašio je 20.000, ako se računa i 1.059 registrovanih od ponoći, što je više nego duplo u odnosu na prošlu nedelju, navode izraelski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Uz rast broja novozaraženih povećan je i broj ozbiljno obolelih, ali ne tako naglo, sa jučerašnja 84 na 94.

Stručnjaci predviđaju da će i broj ozbiljno obolelih brže rasti usled naglog širenja omikron soja, iako se veruje da on izaziva blaže simptome.

Raste i broj osoba koje može da zarazi jedna inficirana osoba. On trenutno iznosi 1,62, što je dokaz da se pandemija širi.

Procenat pozitivnih testova na koronavirus takođe je porastao, na 2,93 odsto.

Od početka pandemije koronavirusa, u Izraelu su od posledica zaraze umrle 8.243 osobe.

Benet predvideo dramatičan rast broja infekcija

Premijer Izraela Naftali Benet navodno je u razgovoru sa zvaničnicima rekao da uskoro očekuje dramatičan rast broja infekcija zbog izrazito zaraznog omikron soja.

Izraelski javni servis Kan objavio je da će danas stići prvih 20.000 od dogovorenih 100.000 pilula kompanije Fajzer za lečenje kovida-19.

Pacijenti će moći da uzimaju taj lek kod kuće kako bi sprečili najteže simptome zaraze. Pilule, kako je rečeno, za 90 odsto smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti kod visoko rizičnih grupa.

Izrael pregovora i sa kompanijom Astrazeneka o kupovini njenog leka protiv kovida-19.

Mediji navode da izraelske vlasti razmatraju model kolektivnog imuniteta, prema kojem bi bio tolerisan rast stope infekcije, uz procenu da bi veliki deo populacije bio pošteđen ozbiljnih simptoma bolesti.

Istraživanja sugerišu da je kombinacija vakcine i antitela usled infekcije visoko efikasna u sprečavanju teških oboljenja.

Epidemiolog Majkl Edelštajn izjavio je da bi model kolektivnog imuniteta danas izgledao sasvim drugačije nego na početku pandemije i da ga ne bi trebalao zvati „švedskim modelom“, koji je doveo do mnogo više smrtnih slučajeva nego što je bilo očekivano.

Edelštajn je, međutim, dodao da je još rano za podršku takvoj ideji, jer u Izraelu nema dovoljno podataka o posledicama zaraze omikron sojem.

Bonus video: Četvrta doza vakcine: Šta planira Izrael?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare