Foto: Tanjug/Andrea Alfano/LaPresse Via AP

Više od 36.000 ljudi raseljeno je, a 14 je stradalo u poplavama koje su pogodile severoistočni deo Italije, saopštile su danas regionalne vlasti Emilije-Romanje, gde je nekoliko kuća skroz poplavljeno, a u nekim zaseocima ima klizišta.

Regionalne vlasti su i za sutra zadržale crveni meteo alarm, pošto obilne kiše ne jenjavaju.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) izjavila je danas da se ranije vraća sa samita lidera Grupe sedam industrijski najrazvijenjih zemalja u Hirošini, kako bi radila na rešavanju krize.

„Iskreno, ne mogu da ostanem tako daleko od Italije u tako komplikovanom trenutku“, rekla je ona novinarima u Hirošimi. Izrazila je zahvalnost spasilačkim timovima i volonterima, koji pomažu na terenu, prenosi Beta.

Foto: Tanjug/Raimondo Baldoni/LaPresse via AP

Poplave su izazvale više od 305 klizišta i oštetile više od 500 puteva u regionu.

Srušio se helikopter

Vlasti grada Ravene naredile su u subotu hitnu evakuaciju zaselaka koji su posebno pogođeni vodenim talasom.

Helikopter u kojem su bile četiri osobe, a učestvovale su u pokušajima da se u poplavljenim područjima ponovno uspostavi snabdevanje strujom, srušio se danas blizu mesta Lugo pri čemu je jedna od njih ranjena, rekli su vatrogasci, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/Andrea Alfano/LaPresse Via AP

Poplave su prouzrokovale više od 350 klizišta i oštetile ili zatvorile više od 500 puteva u regiji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Voda je počela rasti u 14 sati u petak plaveći polja“, pošto su se kanali u blizini počeli prelivati, a preplavile su ih vode iz nabujale reke, ispričao je Mauro Lodola, električar kojemu je kuća poplavljena.

Foto: Tanjug/Andrea Alfano/LaPresse Via AP

Gradonačelnik Bolonje: Trebaće meseci i godine za obnovu

Gradonačelnik Bolonje Mateo Lepore rekao je u subotu: „Trebaće meseci, a ponegde i godine da se poprave putevi i uništena infrastruktura“.

Emilija-Romagna bogato je poljoprivredno i turističko područje, a „šteta na poljima i u povrtnjacima je stopostotna. Imali smo sušu, mraz, a sada i katastrofalnu poplavu“, rekao je Stefano Bonacini, predsednik pokrajine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno, File

Materijalna šteta procenjuje se na milijarde evra. To je nova katastrofa za pokrajinu koju je 2012. pogodio zemljotres, a pre dve nedelje i prve poplave.

BONUS VIDEO: Poplave u Severnoj Italiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar