Foto: N1

Borbe s poplavama u Hrvatskoj ne prestaju. Danas su najugroženija područje kod Petrinje i Siska. Svim naporima ojačava se nasip kod Petrinje. Na severu zemlje probleme stvaraju klizišta.

Sela pokraj Kupe u blizini Petrinje odsečena su od ostatka sveta. U Žažini se susedima pomaže čamcem. Vodostaj raste, ali Hrvatske vode kažu neće dosegnuti rekord iz 2014. godine. Nasipa na tom delu nema, a meštani ga čekaju godinama.

„Pričalo se o tome da će biti i svake godine isto, imate ovakvu poplavu, neko vam vreće nudi i tako“, kazao je Andrej Horvat iz Male Gorice u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

Foto: N1

„Malo smo si mi i sami krivi za to, hoćemo imati kuću na rubu do vode pa sad imamo vodu u kući. Istina je da se ne radi šta se treba odrađivati da bi ta voda brže prošla“, smatra Vlado Slunjski iz Žažine, prenosi Dnevnik.hr.

A kod Petrinje gde nasip postoji došlo je do probijana Kupe kroz kanalizacijski sistem. Kako bi se dodatno ojačao zbog oštećenja u zemljotresu, utrošeno je 320 hiljada vreća. Do samog grada voda nije stigla. I kada Kupa krene da pada, ovaj deo budno će se pratiti.

„Imamo svoje ljudstvo, dobrovoljce. Oni će doći večeras uz moje momke dežurati celu noć, davaćemo rasvetu i naravno ispumpavati ako što treba“, najavio je Zvonimir Ljubičić, zapovednik JVP Petrinja.

Foto: N1

Probleme stvaraju klizišta

Nema mira ni na severu zemlje. Probleme i dalje stvaraju klizišta. U Bednji je odron oštetio put i ugrozio najbliže kuće. Na varaždinskom području stvorili su se na desetine klizišta. Šteta će se tek brojati.

PROČITAJTE JOŠ:

Kupa stagnira, no problem je što i dalje izlazi iz matice i ulazi u brojne vikendice u Petrinjskoj ulici u Žažini. Reporter Domagoj Mikić je razgovarao s Marijanom Hrvojem iz Žažine.

„Voda u kući nije puno ispod crte do koje je bila 2014. Letna kuhinja je novoobnovljena, kupljeni su madraci na kojima se nije ni spavalo. Kupljeni su svi aparati, sad je sve propalo“, rekao je Hrvoj.

Foto: N1

„Treba vremena i živaca, a više ih nemam. Najžalosnije je to što nas niko ne obiđe“, dodao je i ističe da se nije preduzelo ništa.

„Sanirali su jednu kuću, lokalni vatrogasci su doneli vreće, niko drugi se nije pojavio. Lažu kad govore da se nešto radi“, kazao je.

„Političarima poručujem da se malo brinu o malom čoveku, a ne samo o svojim zadnjicama“, poručio je Hrvoj.

BONUS VIDEO: Poplave u Bosni – izlila se Una kod Bihaća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar