Italija poplava Foto:REUTERS/Claudia Greco

Više od 23 reka izbilo je iz korita u Italiji, pri čemu je 13.000 proterano iz svojih domova nakon šestomesečnih padavina koje su pale za dan i po. U razornim poplavama na severoistoku Italije poginulo je najmanje 13 ljudi, nakon što su danas pronađena još četiri tela, saopštio je regionalni guverner.

Skoro svaka reka je izašla iz korita između severoistočne obale Riminija i grada Bolonje, udaljenog 115 km. Desilo se oko 300 klizišta i preko noći je naređeno više evakuacija. Oštećeno je ili uništeno oko 400 puteva.

„Bilo je to veoma loših 48 sati. Voda i blato su zauzeli celo naše selo“, rekla je Roberta Lazarini (71).

Njen dom Boteđino di Zoka, južno od Bolonje, pogodila je bujica u sredu. Ulice, kuće i bašte su bile poplavljene, a Roberta je rekla da je još uvek uplašena.

Italija poplava Foto:Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

„Nikada nisam videla nešto slično ovde. Bili smo zaglavljeni i nismo znali šta da radimo. Samo se nadam da se to neće ponoviti“, rekla je.

Vatrogasci su pomogli stanovnicima da pobegnu iz kuća, uključujući 97-godišnju ženu koja je morala da napusti svoju spavaću sobu u gumenjaku.

„Naša zajednica je razbijena“, rekla je Robertina ćerka Ines, koja vodi lokalni kafić na centralnom trgu. „Osećali smo se potpuno isečenim, izolovanim, neki od nas su bili zaista preplašeni“.

„Imali smo poplave i ranije, ali nikada nije bilo ovako loše koliko se sećam“, rekao je Lamijeri (74) dok je uklanjao blato iz svog podruma, gde njegov sin skladišti proizvode za prodaju u prodavnici suvenira koju vodi u centru Bolonje.

Italija poplava Foto:Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

„Ulica se pretvorila u reku. Izgubili smo sve naše stvari koje su bile uskladištene ovde dole. Procenjujemo na hiljade evra štete.“

Antonio Frančesko Ricuto, 55-godišnji advokat koji živi pored reke sa suprugom, bio je primoran da ode u utorak uveče i sada živi kod svoje ćerke u obližnjem selu.

„To je bilo nešto što niko nije očekivao u ovim razmerama“, rekao je on. „Pre nego što smo napustili kuću, nivo vode je bio sve veći iz minuta u minut. Kada smo se juče vratili… naša dnevna soba je bila potpuno potopljena. Moraćemo da bacimo većinu našeg nameštaja.“

Ovo je jedno od mnogih sela i gradova poplavljenih u pokrajini Emilija-Romanja, ne samo iz reka, već i iz kanala koji se izlivaju. Više evakuacija obavljeno je zapadno od Ravene u četvrtak pošto se reka Lamone izlila.

Stefano Bonaćini, regionalni predsednik regije Emilija-Romanja, rekao je da se troškovi štete kreću u milijarde evra.

Italija poplava Foto:REUTERS/Antonio Denti

Tokom noći naređena je evakuacija u gradovima zapadno od Ravene. Stanovnicima Viljanove naređeno je da potraže sklonište na gornjim spratovima, dan nakon što je poplavna voda prolila kroz istorijski centar Luga. Lugo je ponovo poplavljen u četvrtak, kao i Cervi, na obali.

Velika nagrada Emilije-Romanje ovog vikenda u Imoli otkazana je zbog opasnosti od poplave obližnje reke Santerno. Mnoge oblasti oko staze koje se koriste za parkiranje i gledanje trke bile su potopljene u utorak.

Severnije u Ferari, u četvrtak je trebalo da se održi rok koncert Brusa Springstina uprkos regionalnoj katastrofi. Oko 50.000 fanova je rezervisalo karte za rasprodati koncert.Bilo je nekih kritika na račun odluke da se nastavi, a jedan lokalni odbornik Ana Feraresi optužila je lokalne zvaničnike da postupe bez obzira na očaj hiljada ljudi u regionu.

Mnogi upozoravaju da je Italiji potreban nacionalni plan da odgovori na efekte klimatskih promena. Ministar civilne zaštite Nelo Musumeci rekao je da su tropski uslovi već stigli u Italiju, sa 20 cm kiše za 36 sati, a u nekim oblastima i do 50 cm.

Italija poplava Foto:Tanjug/Guido Calamosca/LaPresse via AP

„Tlo koje ostaje suvo dugo vremena na kraju postaje cementirano, drastično ograničavajući njihov kapacitet da apsorbuje vodu“, rekao je on.

Nijedna regionalna brana nije izgrađena 40 godina, rekao je on, i potreban je novi pristup hidrotehničkom inženjerstvu.

Vlada premijerke Đorđe Meloni sazvala je krizni sastanak za sledeći utorak.

Kao i 23 reke koje su izbile iz korita, potok Zena se pretvorio u besnu bujicu u Botegino di Zoka.

Lino Lenci (80)stajao je u nekadašnjoj bašti njegove ćerke, koja je sada bila preplavljena blatom, a igračke njegovih unuka potopljene.

„Živim ovde 70 godina i nikada nisam video nešto ovako“, rekao je, „voda je svuda“. Kuća je generacijama pripadala porodici i njegova ćerka je upravo završila renoviranje.

Italija poplava Foto:Tanjug/Guido Calamosca/LaPresse via AP

U njegovoj kuhinji voda nam je do članaka. Dan ranije bio je visok više od 2 metara.

„Morali smo da se otarasimo vode sa svime što imamo: kantama, loncima i tiganjima“, rekao je.

Lino se požalio da lokalne reke godinama nisu iskopane.

PROČITAJTE JOŠ:

„Niko se nije pojavio da pomogne. Nismo dobili nikakvu pomoć od vlade ili lokalnih vlasti“, dodao je.

Spasilačke akcije su se pokazale teškim jer je toliko puteva poplavljeno i mnogi gradovi su ostali bez struje.

Jedina pomoć koju je Lino imao bila je od tinejdžera koji živi u blizini.

„Prošao je i video da nam je potrebna pomoć. Pomogao nam je da pomerimo nameštaj“, naveo je.

BONUS VIDEO: Poplave u Bosni – izlila se Una kod Bihaća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar