Foto: Shutterstock

Žena sa Novog Zelanda je patila od bolova u stomaku punih 18 meseci nakon carskog reza dok skenerom nije otkriveno da je u njoj greškom ostavljen "Aleksis retraktor".

U pitanju je hirurški instrument veličine tanjira, koji je u ženi ostavljen nakon što je imala carski rez u gradskoj bolnici u Oklandu 2020. godine, prenosi Gardijan.

Nakon početnih istraga o slučaju, bivši zdravstveni odbor tvrdio je da nije došlo do propusta, ali u ponedeljak, novozelandska komesarka za zdravlje i invalidnost, Morag Mekdauel, otkrila je da odbor krši kodeks prava pacijenata.

„Kada se strani predmet ostavi u pacijentu tokom operacije, nega je pala ispod odgovarajućeg standarda“, navodi se u njenom izveštaju.

U izveštaju se navodi da je žena podvrgnuta carskom rezu jer je postojala briga da će doći do previjanja posteljice, prenosi N1.

„Alekis retraktor je uređaj koji se koristi za povlačenje ivica rane tokom operacije. Ostavljen je u njenom stomaku nakon carskog reza. To je dovelo do toga da je žena patila od hroničnih bolova u stomaku sve dok uređaj nije slučajno otkriven na CT skeniranju abdomena“, navodi se dalje.

PROČITAJTE JOŠ:

Instrument je opisan kao „veliki kao tanjir“ i dizajniran je da povuče rezove do 17 cm u prečniku.

On isprva nije bio detektovan rendgenskim snimkom.

Na kraju je uklonjen iz stomaka žene 2021. godine, otprilike 18 meseci nakon carskog reza i brojnih poseta lekaru opšte prakse. Jednom prilikom, njen bol je bio toliko jak da je posetila odeljenje hitne pomoći u gradskoj bolnici u Oklandu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar