Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Kompanija Tesla povlači više od dva miliona vozila kako bi popravila neispravan sistem za upozorenje vozača kada koriste režim automatskog upravljanja vozilom (autopilot).

Ovu informaciju je danas objavila američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu koja je dodala da će Tesla ažurirati softver da bi rešila ovaj problem, prenosi AP.

Američki regulator je nakon dvogodišnje istrage otkrio da Teslin sistem kojim se vozači upozoravaju da obrate pažnju kada koriste režim automatskog upravljanja vozilom nije adekvatan i može da se zloupotrebi.

Foto: Shutterstock/Yauhen_D

Opoziv obuhvata skoro sva vozila koja je Tesla prodala u SAD nakon što je aktivirala funkciju autopilot krajem 2015. godine i tiče se svih modela ovog proizvođača.

Pročitajte još

Zagovornici bezbednosti u saobraćaju godinama traže čvršću regulaciju sistema za nadzor vozača u automobilima koji uglavnom kontroliše da li su ruke vozača na volanu.

Vozilo u režimu autopilot može automatski da upravlja, ubrzava i koči u svojoj traci, ali sistem je dizajniran da pomogne vozaču i ne može sam da upravlja vozilom uprkos svom imenu.

Nezavisni testovi su otkrili da je sistem za nadzor lako prevariti.

Vozači Tesle u režimu autopilot su uhvaćeni dok voze pijani ili dok sede na zadnjem sedištu.

BONUS VIDEO AVTOMAGAZIN-Tesla Model S napovednik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar