Foto: ginger_polina_bublik/Shutterstock; VanderWolf Images/Shutterstock

Američki proizvođač električnih automobila Tesla je u prethodnom periodu zbog smanjenja cena svojih vozila zabeležio rast prodaje širom Evrope, pa i u Nemačkoj. Ipak, najnoviji prodajni rezultati govore da kupci u ovoj zemlji ipak radije biraju domaći proizvod.

Volkswagen Grupa – kompanija sa preko 100 proizvodnih pogona u 27 zemalja, prijavila je nedavno skok od 42 odsto u isporuci električnih vozila na baterije u prvom kvartalu 2023. u poređenju sa istim vremenskim okvirom 2022. godine, u periodu na koji je u velikoj meri uticao lanac snabdevanja.

U prva tri meseca 2023. Volkswagen Grupa je isporučila 141.000 svojih e-vozila kupcima, što je značajno povećanje u odnosu na 99.200 isporučenih u prvom kvartalu prethodne godine. Ovo znači da električni automobili sada predstavljaju 6,9 odsto ukupnih isporuka, što je pozitivan trend u poređenju sa udelom od 5,2 odsto u prvom kvartalu 2022.

Najviše njih isporučeno je u Evropi, gde je i bio najveći rast prodaje (98.300 isporučenih vozila na struju). Kina je bila drugi najvažniji kupac, gde je isporučeno 15 odsto proizvedenih električnih automobila. U SAD-u su isporuke udvostručene, u odnosu na ranije – 11 odsto, saopšteno je na sajtu kompanije.

Kada je u pitanju mesec jul ove godine, prosečna emisija CO2 u Nemačkoj je pala za više od pet odsto. Električni automobili su tokom ovog meseca zabeležili prodaju od 48.000 primeraka, čime su svoj udeo povećali na 20 odsto. Novoregistrovano je i 67.483 hibridnih putničkih automobila.

Međutim, VW je sa svojih 41.475 registracija potpuno električnih vozila u prvih sedam meseci ove godine, nadmašio kompaniju Tesla koja je zabeležila nešto više od 40.000 registracija. Kako piše Energetski portal, prva polovina godine bio je period kada je američka kompanija imala većinski udeo EV na nemačkom tržištu automobila, prema podacima nemačke Savezne uprave za motorni saobraćaj (KBA). Nemačke firme su takođe zauzele treće, četvrto i peto mesto.

Bonus video: Vozili smo najjeftiniji električni Mercedes – EQA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar