Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Propagandni rat Kremlja i Vladimira Putina dosada je uglavnom bio usmeren na dečake, ali odnedavno se prebacio i na devojčice, koje Rusija pokušava da indoktrinira i uključi u "borbu za domovinu".

Najbolji primer za to je Primorski kraj na dalekom istoku Ruske Federacije, gde su učenice u dobi od 15 i 16 godina uključene u tzv. „vojno-domovinski odgoj“.

U jednom takvom, nazvanom Avangard, upravo u Primorskom, oko 75 učenica već je prošlo vojnu obuku, koja uključuje i obduku o hemijskoj i biološkoj, kao i zaštiti od zračenja. Do kraja godine još 300 devojčica i 1.000 dečaka biće upisano na intenzivne petodnevne kurseve koji se smatraju „uvodom“ u pravu mobilizaciju.

Ove informacije procurile su u javnost u trenutku kad su se brojke u Putinovoj Mladoj vojsci, koja se uspoređuje sa Hitlerjugendom, povećale na 1,4 miliona prijavljenih. Pomenuta organizacija optužena je za militarizaciju mladih u Rusiji.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Ljubav prema domovini i odgovornost oduvek su usađivani u mlade ljude širom Rusije, bez obzira na njihov pol. Želim vam puno sreće i strpljenja, iskoristite svoje potencijale i samo napred“, rekla je devojkama u Primorskom Oksana Novikova, viša službenica za obrazovanje.

Pročitajte još:

A u susednoj Belorusiji čak su i učesnice izbora za lepotu regrutovane kako bi inspirisale devojke i žene da se pridruže i bore na strani Aleksandra Lukašenka, jednog od najvećih Putinovih saveznika, prenosi Jutarnji list.

Tako su i učesnice izbora za Mis Belorusije 2023. morale da pohađaju vojni kurs. Nadežda Tolstikova, koja je pobedila na izboru za Mis Top Model of Mis Belorusije 2023. godine, oduševljeno je izjavila: „Utisci su jednostavno neverovatni, već sam vežbala gađanje puškom! Ah, taj miris baruta! Definitivno se vraćam pucanju“.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pukovnik Sergej Grebenikov, zamenik zapovednika unutrašnjih trupa beloruskog diktatora Lukašenka, kaže kako je cilj ovakvih obuka „glamurizovati“ vojsku.

„Devojke će napokon videti za šta su sposobni naši jaki, ugledni momci, to će ih nadahnuti da se pridruže vojsci i bezbedonosnim službama“, stoji u izveštaju.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ali deo javnosti zgrožen je militarizacijom mladih devojaka.

„Devojke, šta to radite? Ko vas je napao? Hitler? Obama? Zelenski? Ili idiotizam?“, „Te devojčice tek su na pragu života, a već im ispiraju mozak i spremaju ih za smrt…“, „Preplavljeni smo vojnom indoktrinacijom…“, „Ovaj rat već je ubio previše ljudi. Koliko još mora umreti?“, samo su neki od komentara na kanalu Telegram.

„Izdajnici! Ma bravo, devojke! Neka nauče da se bore“, odgovorila im je Svetlana Tulinova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar