Foto:profimedia.rs

Ukrajinska vlada kaže da im se na liniju preko koje se ruski vojnici mogu predati dnevno javlja i do njih 100.

Projekt „Želim da živim“ započeo je u septembru. Pozivom na telefon ili unosom podataka u aplikaciju za slanje poruka ruski vojnici mogu dogovoriti najbolji način za predaju ukrajinskim snagama. Zvaničnici u Kijevu kažu da su imali više od 3500 kontakata osoblja koje je vršilo invaziju, kao i njihovih porodica.

Očigledan je porast otkako je ruski predsednik Vladimir Putin mobilisao stotine hiljada ruskih muškaraca i otkako je grad Herson oslobođen. BBC je dobio snimke nekih od poziva, a i razgovarali su sa ženom koja je u svakodnevnom kontaktu s ruskim vojnicima. Za potrebe članka nazvali su ju Svetlana, prenosi Index.hr.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Najčešće se javljaju tokom večeri

Vojnici s njom mogu stupiti u kontakt preko poziva ili Telegrama i WhatsAppa. Svetlana kaže da najviše ljudi javlja tokom večeri, kada vojnici imaju više slobodnog vremena pa se mogu iskrasti i obaviti poziv.

„Prvo čujem glas, uglavnom se radi o muškom glasu. Deluje očajno i frustrirano. Nisu sigurni da li se radi o pravoj telefonskoj liniji ili o nameštaljci. Ima tu i znatiželje jer mnogi zovu ne da se predaju, nego da saznaju kako bi mogli ako zatreba. Svaki put je drugačije“, kaže ona.

Svetlana je rekla kako ne sme reći konkretan broj Rusa koji su se predali ni kako ide proces. Zna se samo da oni koji se žele predati podele svoju lokaciju pre nego što dobiju dalja uputstva.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ne možemo suditi celoj zemlji, većina se brine za svoj život“

Neki ruski vojnici takođe dolaze u kontakt kako bi ih isprovocirali.

„Ne možemo suditi celoj zemlji, ne misle svi isto. Većina ih je zabrinuta za svoje živote“, rekla je. Svetlana se priseća i poziva jednog čoveka koji je živeo na okupiranom Krimu i bio mobilisan da se bori protiv vlastite porodice i države.

Prema Institutu za proučavanje rata, Kremlj takođe sprovodi više razmena ratnih zarobljenika. Smatra se da postoje hiljade ratnih zarobljenika na obe strane, ali tačne brojke nisu jasne.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar