Ruski vojni zvaničnik koji vodi centar za vojnu obuku u Rusiji, Jevgenij Arifulim, kazao je da Rusija okuplja i obučava jedinice takozvanih "lovaca na tenkove" za borbu protiv modernog oklopa koji su Ukrajini dostavili njeni zapadni saveznici. On je za državni televizijski kanal Zvezda rekao da je zamenik ruskog ministra obrane Junus-Bek Jevkurov naredio stvaranje odreda - "lovaci na tenkove" ili "ubica tenkova".

Ukrajina je nedavno dobila tenkove „Challenger 2“ iz Velike Britanije i nemačke „Leopard 2“, kao i oklopne kamione „Cougar“ i borbena vozila „Stryker“ iz Sjedinjenih Američkih Država, piše Jutarnji list.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Očekuje se da će snagama ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog krajem ove godine biti isporučeni i američki tenkovi „Abrams“, nakon što je SAD u martu najavio da će poslati starije modele M1-A1, jer bi novoj verziji tih tenkova trebalo godinu ili više dana se pojave na frontu.

„Znamo sve snage i slabosti (tenkova) i obučavamo ekipe (za borbu)“, rekao je Arifulin i dodao da se „lovci na tenkove“ trenutno obučavaju. Takođe je rekao da ruska vojska proučava zapadne tenkove koji su nedavno stigli u Ukrajinu, kao i očekivani „M1 Abrams“, za koji se očekuje da će biti isporučen do jeseni.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Arifulin je rekao da protivtenkovske jedinice obučavaju instruktori veterani. TV Zvezda je saopštila kako se grupe „lovaca na tenkove“ sastoje od „malog broja“ vojnika naoružanih bacačima navođenih projektila i izviđačkim bespilotnim letelicama.

Moskva je ozbiljno zabrinuta 

Gaj Mekardl, glavni urednik „Special Operations Forces Report (SOFREP)“, rekao je za Njuzvik da su zapadni tenkovi koji se šalju u Ukrajinu opremljeni reaktivnim oklopom koji pruža veću zaštitu, ali i da nijedan tenk nije neuništiv. Ruski „lovci na tenkove“ će verovatno da koriste protivtenkovske sastave „9M133 Kornet“, kaže Mekardl. Kornete je opisao kao gotovo ekvivalentne američkom sastavu „Javelin“, koji koriste ukrajinske snage, čiji se projektili lansiraju s ramena, ali koji ima više od dva puta veći efektivni domet, što omogućava da se neprijatelj gađa s veće udaljenosti.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Mekardl takođe navodi da bi ruske protvtenkovske jedinice mogle da koriste projektile s osiromašenim uranijumom, iako su oštro kritikovali Zapad što takvo oružje namerava da isporuči Ukrajini.

Još od početka invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu u februaru prošle godine, zvaničnici Kremlja upozoravali su zapadne zemlje da bi snabdevanje Kijeva oružjem poput tenkova moglo da dovede do eskalacije sukoba.

Pročitajte još:

Nakon što je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obrnula svoj stav u odnosu na ranije oklevanje da Ukrajini isporuči tenkove „Abrams“, portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je tu odluku krajem januara, nazvavši taj plan katastrofalnim, kako je prenela agencija Rojters i dodao da i zapadnjački tenkovi gore kao i svi ostali.

Ali Mekardl smatra da javna objava stvaranja jedinica „lovaca na tenkove“ ukazuje na to da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog tenkova koje Zapad šalje u Ukrajinu.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron se zabija u ruski tenk