Podgorica protest Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Na protestu ispred Skupštine Crne Gore večeras je došlo do incidenata kada je nakon što je objavljeno da je završen skup, grupa mladića napala policiju, probila ogradu i gađala Skupštinu te, prema policijskim izvorima koristila i biber sprej. Policija je uzvratila biber sprejom i šok bombama.

Okupljenima se u 18.04 obratio načelnik policije sa razglasa i zatražio građanima da se raziđu jer su se stekli uslovi da prekinu skup koji je eskalirao nakon što je Skupština Crne Gore ponovo usvojila izmene Zakona o predsedniku.

Policijski izvori tvrde da je tridesetak mladića, nakon što je sa razglasa poručeno da je skup završen, izvadilo fantomke i da su napali policiju biber sprejom, te porušili ogradu ispred Skupštine.

Reporter „Vijesti“ javlja da je slomljeno staklo na vratima Skupštine, a u holu Skupštine je i kamenica koja je bačena iz pravca ulice.

Podgorica protest Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Okupljeni građani ispred Skupštine negodovali su nakon što je Skupština ponovo usvojila izmene Zakona o predsedniku.

Podgorica protest Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Inače, Podgoričani su danas oko 12 časova blokirali neke od najprometnijih ulica u Podgorici jer, kako su naveli, protestom žele da iskažu nezadovoljstvo neustavnim zakonom o predsedniku Crne Gore, kao i to da ne žele Otvoreni Balkan.

Cilj izmena Zakona o predsedniku, koje je predložio DF, je da Miodrag Lekić bude izabran za mandatara za sastav nove Vlade, nakon što je predsednik države Milo Đukanović odbio da mu da mandat, s obrazloženjem je „stekao utisak“ da Lekić nema podršku 41 poslanika.

Ista skupštinska većina usvojila je 1. novembra izmene Zakona o predsedniku Crne Gore, nakon čega je Milo Đukanović odbio da ga proglasi i vratio ga Skupštini na ponovno razmatranje.

On je zatim tražio mišljenje Venecijanske komisije, koja je u petak preporučila da se ne usvajaju izmene Zakona, a Ustav propisuje da je Đukanovič dužan da proglasi zakon ako on bude drugi put usvojen u parlamentu.

***

BONUS VIDEO: Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar